Taormina, Sicilien för andra gången september 2018

Sicilien, 2014, Taormina, Syracusa och Etna, våra pärlor

På väg igen tillsammans med mitt lilla ”Barbrogäng” bestående av fyra fantastiska kvinnor och jag Sitter just nu och väntat på mina tre vänninor på Connect hotel, Arlanda

http://Connecthotel, Arlanda

för imorgon bitti,21/9-18, bär det av till Sicilien med http://Norwegian

Resan gick bra inga flygförseningar!

Kostnader:

Connect Hotel, Arlanda, familjerum 1529kr/natt

Direktflyg med Airtours 5200kr/person. Går att hitta mycket billigare flygresa om en kan tänka sig att ha ngn mellanlandning

Boende: Lägenhet, 4 rum o 3 badrum, genom Airbnb i Taormina. Högt upp med utsikt mot vulkanen Etna och Naxos, Giardini från vår terass 7 nätter 11484kr. 

http://Airbnb.se

1:a dagen

Anländer till Catania vid 12-tiden. Tar en buss till Taormina, 7,5 € enkelresa. Billigaste alternativet och väldigt smidigt!

Ösregn när vi är framme vid bussterminalen i Taormina! Vrålhungriga och genomvåta smet vi in på första bästa restaurang Trattoria Da Niño, ganska precis mittemot Linbanan ner mot havet.

Tryffelpasta, mumsfillibabba!

Därefter började vi vår äventyrliga färd upp genom Taorminas många slingriga gränder och otaliga trappor! Hela tiden släpande på våra resväskor, fyra damer varav den yngsta är 60 år. Det måste ha varit en rolig syn, eller hur?

 

Trappsniglarna

 När vi äntligen nådde vårt boende, ramlade vi in och blickade ut över Etna och havet från vår fantastiska terass! Sök ”Splendido appartamento pochi passi dal centro” på Airbnb. Det enda som man behöver tänka på är att ta sig nedåt är OK men uppåt kan vara kämpigt om man har besvär med knän, hjärta osv.

Efter några timmars vila gav vi oss av ner mot Taormina centrum igen. På vägen ner blev vi tipsade av en lokalboende om en liten kvarterskrog/familjerestaurang Trattoria Don Camillo. Trevligt, enkelt, gott och billigt! Kan verkligen rekommenderas.

Dag 2

Efter god natts sömn gav vi oss ner till Taorminas centrala delar med Corso Umberto som den pulserande åder runt vilken allt verkar utgå från. Nu skulle vi ta reda på hur vi skulle kunna genomföra de aktiviteter vi bestämt oss för att göra.

 • Etna med det gamla rundturståget
 • Syracusa
 • Castelmola
 • Letojanni
 • Naxos, Giardini
 • Isola Bella

Beslöt oss till sist att ta en Hop on Hop off buss 24 Tim där både Castelmola, Letojanni, Naxos Giardini och Isola Bella ingick.

Det fanns två bolag att välja på med samma rutt men olika priser:

 • CityBySee  20€ för 24 tim (men det går inte att utnyttja alla timmar) om du tar någon av de tidiga turerna men åker du mitt på dagen kan du ju utnyttja nästkommande dags fm förstås
 • Etna transporti,Interbus, Saistours endast 13€ per dag eller 30€ för en hel vecka!

Tyvärr valde vi det dyraste alternativet och tog den tidigaste turen förstås! Var alltså uppmärksam på detta!

Denna kväll valde vi en litet finare restaurang som också låg på vägen ner mot Porta Catania, La Trattoria da Ugo http://www.latrattoriadaugo

 

Först tog vi turen till Castelmola och bussen slingrade sig upp för den smalaste, kurvigaste och mest trafikerade väg jag varit med om. Vi var djupt imponerade av hans körteknik och kände oss ganska säkra och kunde njuta av den fantastiska utsikten

Utsikt över Etna från Castelmola

Bästa cappuccinon intogs på da Pippo Bar-Restaurantes Terass i Castelmola.

Här gick vi runt i drygt en timme. Det går att ta trappor upp till en borg med vidunderlig utsikt

Därefter åkte vi ner med bussen till Taormina som sedan tog oss till den lilla badorten Letojanni.

Där åt vi lunch på ännu ett trevligt ställe innan vi hyrde solstolar o parasoll ,10€ för två stolar o ett parasoll, halva priset jämfört med Baia di Mazzar’o och Baia dell Isola Bella.

Lunch i Letojanni

Därefter bad och sol i några timmar vid det azurblåa havet och grusstranden. Jättebra med badskor! innan vi återvände till Taormina

Stranden i Letojanni

Där vi bytte buss till Naxos Giardini. Det tråkigaste och omysigaste ställe en kan tänka sig. Vi tog en god glass som tröst innan vi for tillbaka till vår pärla, Taormina!

På kvällen gav vi oss ner till centrum och försökte leta rätt på Pizzerian med den så speciella Pistagepizzan.Till slut trodde vi att vi hittat stället  ”Antica Trattoria Grill, La Botte” Undvik detta ställe!!! Urtråkiga Pizzor och nonchalant personal. Det här var det första ställe vi kände för att inte ge dricks.

Måndag morgon åt frukost ute och sedan strosade vi runt var och en som vi ville.

Jag hamnade i den vackra och speciella parken  Villa Communale som skänktes till Taormina stad på 1920-talet av en engelsk adelsdam som älskade denna stad.

Pil åt två håll verkar förvirrande men det finns fler ingångar till Villa Communale. Här kommer ett antal bilder från denna fridfulla och vackra park

Jag och kärleksparet på stenbänken i parken

Kvällen tillbringade vi på en trevlig restaurang vi hittat genom Trip Advisor känd för genuin Siciliansk/Italiensk mat, Cuti Lu Dissi. Fräscht, vällagat, gott och fin utsikt.

Nästa dag regn hela förmiddagen. Vi var hemma och tog det lugnt.

framåt lunchtid klarnade det upp och vi tog oss ner till det lilla samhället vid havet , Mazzaro, med Funivia (liften).

Utsikt från den lilla restaurangen Lido La Pigna vid Mazzaro stranden

Därefter promenerade vi bort till det lilla naturreservatet Isola Bella ett antal trappor ner där vi vadade ut till den lilla ön från stenstranden. Vi besökte inte museet denna gång heller vi tyckte det räckte med den lilla vandringen.

1EA5F205-4AB4-4201-AD9A-78156050C101

Mina vänner bestämde sig för en heldagstur till Etna nästa dag men jag avstod eftersom jag varit där 2014. Jag var mer intresserad av att försöka få till en tur med den mer en hundraåriga tåglinjen Circumetnea som utgår från Catania. Den går runt nästan hela Etna och passerar byn Giarre som går att nå med lokalbuss från Taormina. Det var bara det att det var svårt med logistiken så den buss jag hade tänkt mig att ta endast gick på söndagar! Besviken gick jag tillbaka upp till Taormina.

Men till er läsare så säger jag bara! Ge inte upp försök igen för det tänker jag göra en annan gång!

Vi hann inte heller med Syracusa denna gång tyvärr!

Värt att se och uppleva på den del av Sicilien vi befann oss:

 • Taormina såklart!
 • Isola Bella
 • Castelmola
 • Etna och om möjligt med Circumetnea
 • Letojanni
 • Syracusa med omgivningar (läs gärna vår tidigare blogg)
 • Ät gott och pröva Siciliens olika specialiteter

Vi ses snart igen för om en vecka reser vi till Mallorca!