Port de Soller, Mallorca, Balearerna, oktober 2018

Mot nya äventyr tillsammans med ett par av våra äldsta vänner bestämde vi oss för en höstsemester på Mallorca och denna gång skulle vi också bo i det natursköna och  pittoreska lilla byn Port de Soller

Utsikt från vår terass tidig morgon

Kom till Mallorca 7/10 kl 21 10 och innan vi fick vår bil var kl 22 10 och anlände till Port de Soller vid 23-tiden och hämtade nyckel till lgh på resataurangen under oss, El Sabor. Tyvärr var restaurangens kök redan stängt så var gode vän Anders gjorde en raid kring de närmaste kvarteren oc( lyckades både fixa en hel del Take Away samt en flaska rött vin.

Lägenheten var toppenfin med terass ut mot strandpromenaden. Tre sovrum, två badrum, kök och vardagsrum. Fräscht och smakfullt inrett. En hel del IKEA förstås. Vi somnade i våra bekväma sängar efter ett antal timmars resa.

Dag 2

Tog det lugnt och efter frukost så tog vi den lilla träspårvagnen upp till Soller.

I väntan på spårvagnen utanför vårt hus

I samspråk med fantastisk konduktör med många restips

Där promenerade vi runt i de pittoreska gränderna innan vi slog oss ner vid en av de många restaurangerna vid torget. Vi beställde några tapas och cava. Allt var till belåtenhet.

 

Våra vänner låter sig väl smaka på restaurang Sa Cova vid torget. God mat och trevlig betjäning

Letade sedan efter fotvårdsspecialist till våra män men den vi blev rekommenderade var stängd och vi tog spårvagnen tillbaka till Port de Soller och åt kvällsmat i vår trivsamma lägenhet.

Tisdag den 9/10 

Efter frukost bestämde vi oss för en utflykt till Pollença, Port de Pollenca och vidare ut på Formentorhalvön.

Det blev M 10 med hårnålskurvor och hisnande utsikt mot berg och djupa dalar. På vägen passerade vi Fornalutx, en gammal bergsby och Torrent de Pareis, en trång floddal, där ”tvillingströmmen” möter havet. Dessa sevärdheter spar vi till en annan dag.

På väg mot Pollenca, en svindlande vacker resa

F439EDCF-3208-49FD-BDF6-FED8FEDCEC70

Pollenca

Väl framme i Pollenca körde vi mot centro, varning!!! Gör inte det utan försök hitta en parkering i utkanten av staden!

Vi tråcklade oss fram med andan i halsen och tungan rätt i munnen. Det var så trångt att inte ens den tuffaste av chaufför, Gösta, kände sig trygg. Till slut hittade vi en parkering och de tutande bilarna bakom kunde passera. Vi gick sedan en kort promenad till stadens torg och den berömda trappan med 365 steg som leder upp till katedralen i Pollenca

Trappan som jag såg den

En fin oljemålning av trappan

Pollenca är en verkligt genuin stad som ännu inte blivit förstörd av turismen. Fina små gator med små kaféer och affärer och du ser också det vardagliga livet som levs av de som bor i staden.

Från Pollenca körde vi vidare mot först och främst Port de Pollenca som numera är en trevlig liten badort. Vi stannade inte där utan fortsatte mot Platja de Formentor och under tiden såg vi att ett oväder närmade sig.

Litet likt en sagostrand i Thailand förutom tallarna

Sedan kom ovädret närmare och det blixtrade för fullt runt om på himlen

Vi skyndade oss till bilen och bestämde oss för att åka tillbaka till Port de Soller men ta den stora vägen mot Palma förbi Alcudia istället för vägen över bergen. Se gärna regnfilmen!

B6B8BEB9-0237-41B5-B2E7-275C5D7C1C87

Dagen efter, den 10/10 fick vi veta att det hade varit fruktansvärda översvämningar på den östra sidan av Mallorca. Vägar bortspolade bilar som dragit med ut i lermassorna, många dödsoffer och många saknade som också befaras ha omkommit. Värst drabbat var byn/samhället Sant Llorenz. Vi kände oss tacksamma för att vi inte befunnit oss där men en stor sorg för dem som drabbats.

Tisdagskvällen försökte vi äta middag på vår restaurang El Sabor men de hade stängt på tisdagar så vi gick vidare och hamnade på en mycket elegant och tillika dyr restaurang vid strandpromenaden, Es Passeig, mycket god mat och gott vin!

http://www.espasseig.com

10/10 onsdag

Regn och blåst och nedstämdhet över vad som hänt. Vi tog det lugnt och stannade i Port de Soller.

Äntligen så fick vi plats på vår restaurang El Sabor! Vilken höjdare!

Gambas med vitlök, olivolja och chili, mums!

 

Deià, Cala de Deia`och Valldemosa

Från Port de Soller  tog vi oss mot nya äventyr även om det inte var några okända pärlor. Vägen mot Deia var nästan lika vindlande som den mot Pollenca.

Den lilla bergsbyn Deia med sina ockrafärgade hus som klättrade uppför bergssluttningarna var verkligen fin och precis som överallt annars så var byn invaderad av både vandrare och cyklister. Vi åt lunch på en av de små tavernorna som hade terass ut mot dalen. Det var en författare som hette Robert Graves som gjorde den här byn känd internationellt och det är fortfarande en hel del konstnärer som bor och utöver sitt yrke på denna natursköna plats.

Gatubild från Deia

Därefter fortsatte vi mot Valldemosa, som är en större stad och jämfört med 20 år tillbaka en riktig turistmagnet. Vi parkerade i utkanten av stadskärnan och promenerade sedan runt i centrum en stund och tog en café con leche och tittade på folk. Det finns säkert en hel del spännande och upptäcka i denna stad, bl a det gamla klostret där Chopin och författaren Georg Sand bodde en vinter.Därefter tog vi oss tillbaka mot Deia för att hitta den lilla numera berömda stranden Cala de Deia som vi missat tidigare.

 

På kartan syns den slingriga vägen ner mot Cala Deia

Oj då! Den såg inte alls slingrig ut men den var både slingrig och smal så för att köra ner till den lilla stenstranden så måste du vara både skicklig bilförare och med nerver av stål för att ta sig ner!

Strand är nog att ta i men däremot spännande att ta sig i som ni kan se på bifogade film. Att ta sig upp är en annan historia.

6B2A307C-0C74-420C-B38E-E38A49FE21F9

Vid denna lilla stenstrand så fanns det en utsökt fiskrestaurang

Utsikt från denna fina restaurang

Baren på restaurangen

http://www.caspatromarch.com

Tog oss tillbaka till Port de Soller och hade en lugn hemmakväll.

Därefter tre hela soldagar med 24˚+ i vattnet och solstolar med parasoll passade oss bra nu.

Port de Soller

Vi åt en god lunch vid stranden på restaurang El Pirata

http://www.elpirata.com

Jag tog tapas och Gösta tog en hel grillad färsk fisk fylld med citron. Inte billigt men fantastiskt gott!

Några vyer från Port de Soller

Nya äventyr!

Denna gång åker vi åter M 10 mot Pollenca, men vårt första mål denna  gång var Cala Calobra och Torrent de Pareis. Serpentinvägen M 10 håller mycket hög standard och dessutom tar den oss genom ett vidunderligt vackert landskap förbi ravinen Gorg Blau som har skapats av miljoner års vårfloder.   Vi stannade och tog oss varsin café con leche vid

En liten titt ner mot Cala Calobra innan vi tar oss ner för vägen som i folkmun kallas ormen

På väg till Torrent de Parais genom tunneln från Cala de Colobra

Efter denna häftiga upplevelse reste vi tillbaka mot Port de Soller men gör en avstickare till den vackra lilla bergsbyn Fornalutx. Denna lilla by grundades redan på 1100-talet av morerna. Där intog vi vår lunch på restaurang Es Turo, en familjerestaurang känd för sin helstekta spädgris och traditonella Mallorcanska delikatesser. Dessutom med en hisnande utsikt mot Puig Major, Mallorcas högsta berg. http://www.restaurantesturo.com

Utsikt från restaurangen

Gatubild Fornalutx

Till Palma med bil

Funderade fram och tillbaka om vi skulle ta spårvagnen och sedan museijärnvägen till Palma men bestämde oss för bil denna gång även om det är en fantastisk upplevelse att ta tåget genom den vackra Soller-dalen, utmed bergssluttningarna och genom 13 tunnlar.

Denna järnväg stod klar 1912 och innan dess var Sollerdalen och Soller en isolerad del av Mallorca på grund av svårigheterna att ta sig hit.

sagt och gjort! Vi tog bilen och efter mindre än en timme var vi i Palma. Jag hade slagit in järnvägsstationen i Palma på min GPS för där fanns det en Stor P-plats men den hade missuppfattat mig och helt plötslig befann vi oss mitt i Palma mitt emellan två hästekipage på en gågata! Till slut när vi nästan var desperata upptäckte jag en P-skylt vid Cala Major och vi kunde försvinna i underjorden och andas ut!

Hästdroskan vi hade framför oss

Efter parkeringen tog vi oss en promenad i de gamla kvarteren och här nedan kommer bilder på några av de läckra modernistahusen och på den sista bilden syns de två hus som Gaudí ritade, Can Casayas och Pension Menorquina vid Placa Mercat

Nästa utflyktsmål Andratx onsdagsmarknad

Tidigt iväg och tar vägen mot Palma sedan Andratx där vi efter mycket möda och besvär hittar en parkering vid kyrkogården.

Det var en fin marknad med mycket närproducerat av ost,skinkor, korvar, grönsaker, frukt, viner samt det vanliga marknadsutbudet av kläder, smycken, väskor och diverse annat.

Den traditionella torkade chilipepparn

Och blodriskor till vår förvåning!

Port de Andratx

Hamnen i Port de Andratx