Om oss

Vilka är vi, som vill berätta om de upplevelser vi varit med om under våra resor?

Vi är ett vanligt par som nu är i övre medelåldern och som alltid älskat att resa och upptäcka nya saker och sällan eller aldrig bokat resor genom resebyråer utan valt att leta upp våra resor själva, ibland genom tips av vänner och bekanta och ibland bara genom att vi läst om de platser vi vill besöka.

I vår ungdom backpackade vi i Östeuropa bland annat i forna Jugoslavien både inne i landet och ute vid kusten, Rumänien där vi var uppe i Karpaterna och letade efter Dracula men också ute i Donaudeltat där vi bodde hos en fiskargumma. Ungern och Tjeckoslovakien har vi också besökt men då var det storstäderna Budapest och Prag som var vårt resmål.

Vi reste med flyg, tåg, buss och båt och bodde på vandrarhem hos familjer, pensionat och små hotell.

Vi har också besökt Kina i början på 80-talet och det är en av de få arrangerade resor vi har gjort. Det var flera olika anledningar till att det blev så. För det första var det under den tiden svårt att resa själv i Kina det var nästan omöjligt att göra flera av de studiebesök vi ville göra och därför valde vi att resa med Svensk-Kinesiska vänskapsförbundet.

Vi var en grupp på 24 personer, varav 9 var vänner till oss. Hela gruppen träffades innan resan och fick vara med och påverka innehållet i resan dvs vilka studiebesök och i viss mån vilka platser vi skulle besöka.

Transsibiriska järnvägen tur och retur vad sägs om det! Det hade räckt med enkel resa säger vi med facit i handen!

Ett annat skäl var att vi länge, under minst sju år, längtat efter att få barn, men nu gett upp och ville förverkliga vår dröm att besöka Kina.

När vi väl bestämt oss för resan så blev jag med barn så man kan säga att vi var tre i vår familj som reste runt i Kina.

Nog om den resan, men om ni är intresserade så har vi flera tusen diabilder och kassettband där vi spelat in alla våra intervjuer vi gjorde på de olika studiebesöken i fabriker, på ålderdomshem, i skolor osv. Det kan nog vara ett bra sömnmedel!

Under de närmaste åren utökades vår familj från att vara två resesugna vuxna till att bli fem dvs vi fick tre tjejer på raken med cirka 2 års mellanrum.

Våra resor under de första åren, 1982 -1990, blev mestadels inom Sverige. Det var äventyr ändå, Gotland, paddelsemestrar, fjällvandringar oftast tillsammans med andra barnfamiljer med samma intressen som vi och som ville se vad som fanns bakom nästa krök.

Vår jordenruntresa 1990-1991

Från 1984, då vår andra flicka föddes, närde vi en dröm att göra en resa till Nya Zeeland och i december 1990 förverkligade vi den.

Vi tog våra barn, 4, 6 och 9 år, med på en resa jorden runt i drygt 5 månader. Resrutten var 3 veckor i Thailand, 3,5 månader på Nya Zeeland, några dagar i New York och 3 veckor i Kanada.

Under denna resa upplevde vi många äventyr och oförutsedda händelser men vi har aldrig någon gång ångrat vår resa och allt             .

Att resa med barn är inget besvärligt bara man förbereder sig och gör aktiviteter som passar barnen.

Tänker ofta på vår resa, när jag hör att många familjer idag väljer att resa med All Inclusive. Vad får man med sig då av äventyr och olika kulturer som barn om man bara träffar på Bamseklubbens personal och badar i poolerna inom området .

Vår resa byggde på att vi gjorde saker tillsammans hela tiden och jag tror inte någon gång att vi upplevde det som jobbigt att resa med barnen.

Frågor ni som läsare säkert ställer er är:

  1. Hur kunde ni vara lediga under så lång tid tillsammans?
  2. Hur fick ni ekonomin att gå ihop?
  1. Ledigheten: Jag arbetade som förskollärare och Gösta var precis klar med sin ekonomutbildning så det var bara jag som behövde ta ledigt och vi hade många föräldraledighetsdagar att ta ut samt att jag sparat en hel del semesterdagar.
  2. Ekonomin: Under knappt 6 år hade vi sparat 2 000 kr/mån på något som hette Allemanssparande med bra ränta vilket gav oss c 150 000 kr.

Jordenruntbiljetterna kostade 35 000 kr, vi var borta 160 dgr och vår budget/dag var 530 kr=85 000 kr och det är 120 000 kr övriga 30 000 kr + barnens barnbidrag användes för nödvändiga löpande utgifter i Sverige.

Under dessa 6 år köpte vi knappt några nya kläder och våra barn ärvde kläder från vänners barn, men det var det värt!

När vi kommit hem från vår långa resa tog det ett tag att acklimatisera sig till ett vanligt liv igen men våra minnen bar vi med oss hela tiden både vi vuxna samt våra barn.

Åren gick och vi gjorde en del kortare resor tillsammans med barnen innan de blev vuxna.

Våra barn fick också resandet i blodet och har backpackat runt både i Asien och Latinamerika . Två av dem har varit längre perioder i Australien och både jobbat, studerat och rest runt och upplevt mycket på den kontinenten.

Sedan 2009 har jag arbetat med ett elevutbytesprojekt (genom UHR och finansierat genom SIDA) med en skola i Cape Town så det har blivit många resor till Sydafrika.

I början av 2013 beslöt vi oss för att göra en längre resa till Mexico närmare bestämt Yucutanhalvön tillsammans med våra barn, pojkvänner och barnbarn. Den resan hade jag (Birgitta och vår yngsta dotter Eva planerat). Därefter har vi gjort långresor till Gambia och flera resor till Thailand tillsammans med barn och barnbarn.

Det får vara allt om oss för tillfället.

Kontakt

Om ni har frågor eller tankar kring resande, tveka inte att höra av er till oss!

Birgitta Blohm

+46(0)73-251 85 77
birgitta@parlfiskaren.com

Gösta Blohm

+46(0)70-510 26 79
gosta@parlfiskaren.com