Taormina  Castelmola  Syracusa   Etna  2014

Höstsemester med Gösta, min syster och Pelle

Förberedelser:

Som vanligt när jag brukar planera våra semestrar sorterar jag oftast bort charterresor men denna gång hittade min duktiga syster en mycket bra och prisvärd resa genom Airtours och Norvegian så vi kör på den! C 4500 kr för en vecka på mellanklasshotellet Bay Palace i utkanten av byn Mazzaro, strax ovanför Baia di Spisone, en idyllisk liten badvik.

Anländer till Catania den 3 /10 på förmiddagen. Hotellet var trevligt, vänlig personal och de hade även pool med fantastisk utsikt över bukten och bergen. God mat! (öppet endast första dagen för lunch?!?)

Bra  frukostbuffé! Vår utsikt från hotellet, inte illa eller hur?

C 300 m från hotellet, i Mazzaro går en linbana upp till den gamla staden Taormina med sina nästan bilfria gränder ( 3 Euro enkel, och 10 Euro/dag).

Staden har en gammal historia precis som övriga Sicilien erövrat av både greker (före Kristus), romare, vandaler o bysantiner, araber, normander, Frankrike och Spanien.

Staden är väl värd att besöka med sina vackra byggnader, smala gränder, många trappor och fantastiska piazzor.

Regnet det bara öser ner, men vi trotsar vädergudarna och tar linbanan upp till Taormina och går igenom Messinaporten in på den stora gågatan Corso Umberto 1 och tar av mot Santa Domenica 4. Mycket god mat! Men espresson var inte Ok.

Ät svärdfisk och musslor!

Med fördel kan man ta det lokala vinet (Vino la Casa).

Somnade och vaknade upp till en regnig lördag men vi tog oss upp till Taormina igen  där var vi tvungna att uppsöka ett café för att komma undan regnet som verkligen stod som spö i backen och det både åskande och blixtrade.

Vi tröstade oss med det berömda mandelvinet från Castelmola och espresso.

Det klarnade upp framåt eftermiddagen. Sen lunch på en enkel pizzeria. Fantastiska lammkotletter och fina pizzor, priser som hemma kanske något dyrare men vinet var desto billigare.

Utsikten från Piazza 9 Aprile är fantastisk och vid klocktornet ligger en berömd bar där diverse kändisar tagit sig en Dry Martini.

Väl värt ett besök var den vackra numera kommunala trädgården Villa Kommunale som skänkts av en engelsk dam (aristokrat) som förälskat sig i Taormina. I parken finns ett torn som hon utnyttjade för sin fågelskådningshobby.

 

Ställen som man bör besöka i Taormina:

 • Tips: när det är dags för mat ta av från huvudstråket alltså från Corso Umberto, både priser och mat är i regel bättre. Piazza IX Aprile med en hänförande utsikt över bukten och flera kända barer och matställen
 • Turistkontoret som ligger i Palazzo Corvaia, en vacker 1400-tals byggnad
 • Naumachia, en 122 m lång tegelmur med stora o små nischer bakom vilken det troligtvis låg en bassäng. Ett av Siciliens mest välbevarade byggnadsverk från romerska kejsartiden
 • Villa Kommunale, en något förfallen park som en engelsk adelsdam förälskad i Taormina skänkt till staden efter sin död, ligger nedanför Via Roma
 • Den grekiska teatern, som byggdes på 200-talet f Kr, fint belägen i en sluttning med utsikt över havet och Etna

 

En promenad nerför trapporna till havet och vår lilla ort Mazzaro fick avsluta dagen.

Middag i Mazzaro på en av restaurangerna, som var öppna.

Maten var inte av bästa kvalité (berodde kanske på att vi inte beställde någon rätt som var italiensk)men priserna lika höga som på övriga ställen.

 

Söndag

Tog oss upp till Castelmola med lokalbuss, 3 Euro enkel resa, besökte en berömd bar, Turissi, många snoppar var det!! Och en toalett med pornografiska ”antika?” bilder och det mandelvin de var berömda för, 12 Euro/flaska.

Spännande smala gränder och en hänförande utsikt från borgen. Tyvärr var Etna dolt av moln.

Vandring nerför både trappor och vindlande stigar, en del mycket bristfälligt underhållna.

Lunch på en liten restaurang som hette Etna och hade som de flesta restauranger mycket god mat, fisk och skaldjur. Den låg i närheten av Via Cappuccino där vi hamnade efter vår vandring från Castelmola. Vi var inte helt säkra att vi kom ner på det rätta stället men ner kom vi i allafall.

Störtregn när vi precis nådde linbanan som tur var.

Efter en välbehövlig siesta tog vi en taxi från hotellet till den lilla badorten Letojanni, Sicilianarnas semesterparadis (20 euro enkel resa).

Vacker strandpromenad med många restauranger och vackra både äldre och nyare byggnader. Inga jättehotell här inte!

Där fanns också en jättegod Nuccionella-glass, mäktig men mums fillibabba!

Vi blev rekommenderade en av restaurangerna utmed strandpromenaden. Restaurangen hade specialiserat sig på kött(specialita carne) Pelle har namnet!

Där åt vi en T-bonesteak som var gudomligt god och servicen var också mycket bra.

Det var också en lägre prisnivå i Lettojanni än i Mazzaro och Taormina.

Måndagen tog vi oss till Isola Bella en ö som man fick vada ut till

Tips! Badskor är ett måste, vassa stenar, musslor och sjöborrar samt vågor gör att det är lätt att ramla, halka och skära sig.

Ön var ett museum och som de flesta museer över hela världen stängt på måndagar!

Väl hemma på hotellet tog vi oss ett dopp i vår swimmingpool istället och åt diverse snacks och drack vin.

På kvällen åt vi pizza på den lilla baren (Americanobar?) som låg precis innan man svänger av till linbanan.

Supergott och billigt!

Tisdag och tidig väckning. Utflykt till Syracusa med Airtours, fantastiska guide!

Hon pratade en lättförståelig engelska, historiekunnig, humoristisk, medryckande och trots att vi inte egentligen är några gruppmännskor insåg vi att på detta sätt kan man få ut mer av ett studiebesök om man inte har några förkunskaper.

Den fantastiska fisk, frukt och grönsaksmarknaden på ön Ortigia

Gösta och jag tillsammans med vår fina guide

 Syracusas måsten eller pärlor:

 • Ön Ortigia, som är den gamla staden med många små smala vindlande gränder och en livlig fisk,frukt och grönsaksmarknad. Många lämningar från alla Siciliens erövrare bl à grekerna, romarna, araberna och spanjorerna.
 • Det berömda arkeologiska området med Den grekiska teatern som är den tredje största i världen och direkt uthuggen ur berget (kalksten, limestone)
 • Den romerska teatern
 • Grottan som kallas för Dionysos öra. Där de många fångarnas viskningar fördes till ytan av dess fantastiska akustik ( tag gärna med någon sångkunnig vid detta besök. I vår grupp fanns två kyrkomusiker som sjöng så att vi fick ståpäls, det var bland det mäktigaste jag hört
 • Det var också en intressant historia om martyren Lucia som vi firar i Sverige med vårt Luciatåg 14 december men här firas det inte alls på detta sätt!

Nackdelen med sådana här guidade turer, som vi ser det är, att det sällan finns ordentligt med tid för egna upptäcktsfärder!

En välbehövlig middagslur innan vi tog linbanan upp till Taormina där vi länge letade efter en restaurang som jag hittat i vår guidebok. Till slut gav vi upp och satte oss på Ristorante Da Lorenzo som låg vid via Roma.

God mat som vanligt! Och trevligt!

Tog oss upp till Corso Umberto och Piazza 9:e Aprile och baren Wunderbar och tog oss några drinkar, lyssnade på levande musik och clownen till kypare. Ännu en underbar kväll på Sicilien!

 

Onsdag och en guidad tur till vulkanen Etna som fortfarande är aktiv, nästan 3 000 m upp

Kom dit via buss till 1 900 m därefter linbana och stora jeepar ännu högre upp där alpinist/ vulkanolog-guiderna tog vid och vi fick vandra ännu högre upp och se hur överskottsångan stiger upp från berget. Känna på vulkanstenarna som var varma och vandra kring i ett månlandskap.

 

Etna har utbrott då och då senast för några månader sedan och då väller den glödheta lavan nerför berget som en röd flod.

Nuförtiden har man mycket tillförlitliga instrument som mäter aktiviteten i vulkanen och man har också olika tillvägagångssätt för att stoppa lavans framfart.

Det var magiskt att vandra omkring på denna levande vulkan. Den enda insekt vi såg var nyckelpigor och guiden berättade att de trivdes i detta klimat.

Det här är en upplevelse man inte bör gå miste om när man besöker Sicilien!

Ta sig dit kan man göra på flera olika sätt:

 • Enklast, guidad tur anordnad av hotellet, resebyrån eller turistbyrån
 • Hyra bil och köra upp till linbanestarten och därefter göra som vi gjort
 • Ett roligt annorlunda sätt att se Etna är att ta ett tåg som går runt Etna. Färden tar c 4 timmar.

På vägen ner tog guiden oss till ett ställe där de odlade bin och där kunde vi köpa diverse närodlade produkter

Torsdag, som är vår sista dag på Sicilien!

Taormina igen! Med liften. Den staden fascinerar oss och nu vandrar vi bara omkring, tar oss en cappucino, en italiensk glass, deras specialitet var en nötglass nuccionella (smakar som nutella).

Tittar i skyltfönster och på alla vackra hus och gränder.

De är också berömda för sin keramik och marionettdockor som var riddare.

På eftermiddagen tog jag och min syster oss ner till stranden nedanför vårt hotell för ett dopp i havet.

Vi hade sett ett annat hotell säkert med fler stjärnor än vårt som hade en egen strand där man gick ifrån stegar och vi tog oss dit för ett bad och lyckades undgå några vakter.

Säkert minst 22 grader i vattnet!

De två sista kvällarna åt vi på en liten restaurang som hette El Delfino och låg nere i viken i Mazzaró. Underbar mat och betjäning! Missa inte den pärlan!

På hemväg sista kvällen

Arrivederci Sicilien