Järvzoo, Varghotellet och Dunderklumpen barnsemester 2018

En av våra årliga barnbarnsemester (vi har numera 3 barnbarn som vi gör enskilda semestertider med) går detta år till Jämtland och Dunderklumpen i Döda Fallet utanför Hammarstrand med Dylan 11 år.

Av en slump så hamnade vi på Järvzoo och Varghotellet i Järvsö, Hälsingland och det var det bästa som hänt oss!

http://www.jarvzoo.se

Förberedelser:

Följer Stina Wollters Instagramkonto och ngn gång under våren så skrev hon så inspirerande om teatern Dunderklumpen i Ragunda, Jämtland och direkt kände jag att det här vill jag uppleva med mitt barnbarn Dylan.

Hade däremot inte en tanke på att det var ganska långt från Motala!

Ungefär två veckor innan vår kortsemester påpekade Gösta att vi nog borde ha ett stopp innan Hammarstrand.

Sagt o gjort började jag googla på lämpliga ställen c 20-25 mil söder om Hammarstrand. Av en händelse fick jag upp Järvzoo och Varghotellet. Det lät jättespännande.

Bokade en natt på Varghotellet, rum nr 3 på markplan med panoramafönster ut mot varghägnet och 2 dgrs pass på Järvzoo samt frukost på Bergshotellet. Jag var litet tveksam pga kostnaden, 3650+450 för 3 personer! Men vi kör tyckte Gösta!

 http://www.bergshotellet.se

Kostnader :

  • Varghotellet: 3650kr/natt för dubbelrum i markplan2950kr/natt för dubbelrum en trappa upp 450kr extra/natt för varje extrabädd o det fanns möjlighet till 2 extrabäddar. I priset ingick också 2 dgr obegränsad tillgång till Järvzoo.
  • Vandrarhemmet Lergodset i Hammarstrand, Jämtland, Kostnad 900kr/natt inklusive sänglinne, frukost och städning för oss alla tre!
  • Bergshotellet Järvsö. Kostnad 1 595kr/natt inklusive frukost

Dag 1:

Startade kl 07 10 från Motala och körde väg 50 (Bergsslagsdiagonalen)  upp genom landet och anlände till Järvsö kl 12 10 (45 mil på 5 tim mycket pga att det inte var någon trafik alls!).

Vi började med att äta vår medhavda matsäck och vad ljuvligt det var med kaffe!

Därefter gick vi in på Järvzoo och bokade in oss på Varghotellet innan vi gick in på själva anläggningen.

Nu fick vi veta att vi hade tillgång till djurparken under hela vår vistelse på hotellet. Vi kunde röra oss helt fritt ute i parken under hela kvällen o natten samt på morgonen. Dessutom var vi denna natt de enda gästerna på hotellet!  Jättecoolt tyckte vårt barnbarn!

I reklamen för Varghotellet står det ”det här är det enda hotell du inte sover på!” Det var verkligen sant! Vi satt uppe flera timmar och tittade på vargfamiljen och ungarna som lekte precis utanför vårt panoramafönster.

vi bodde där den blåa pricken är och vargungarna lekte precis utanför vårt fönster

IMG_3618

Vi tog också en kvällspromenad i parken och tittade på alla de fantastiska ugglorna som fanns där. Kändes verkligen speciellt att vara de enda gästerna i parken! En fantastisk upplevelse!

Att komma så här nära en fjälluggla det var mäktigt

 

Vi kände att det här sättet att behandla vilda djur kändes helt rätt

Dag 2

Efter en morgonpromenad i den folktomma parken där vi stötte på både varg och järv

 

så åt vi en god frukost på Bergshotellet och fortsatte vår resa upp till Hammarstrand och Dunderklumpen (Teater Oberon) vid Döda Fallet

På vägen upp så passerade vi Ljusdal och kom nära de stora skogsbränderna. Vi såg inget men kände brandröken.

Efter incheckning på vandrarhemmet Lergodset i Hammarstrand. Ett mycket trevligt och prisvärt boende!

så tar vi oss till Döda Fallet och teaterföreställningen Dunderklumpen efter en saga av Beppe Wolgers

Det var en fascinerande föreställning som vi fick se under det att vår åskådarläktare vred sig runt till de olika miljöerna i pjäsen.

Efter föreställningen åkte vi runt i Ragunda kommun och kom till Den Thailändska Paviljongen som jag och Gösta besökt för en massa år sedan.Det var ganska svårt att hitta dit men väl värt mödan!

Läs gärna historien om Kung Chulalongkorn den är verkligen intressant!

Dag 3

Efter en riklig frukost på Lergodsets vandrarhem så reste vi tillbaka till Järvsö och tog in på Bergshotellet. Ett fräscht och nybyggt hotell precis intill Järvzoo och Järvsö Bergcykelpark.

Det här blev vår andra dag på Järvzoo (ingick i vårt paket men vi var tvungna att förhandla fram den här dagen eftersom det blev 2 dgr som inte låg i anslutning till varandra)

Kändes som om vi kände djurparken lika väl som vår egen ficka denna gång. Vi var med under matningen av järv, lodjur, varg och björn. Vi besökte också en av inspelningsplatserna för Wild Kids där en fick pröva olika saker som deltagarna gjorde. Det var jättehäftigt tyckte vårt barnbarn.

Middagen intog vi på Bergshotellet i deras fina restaurang. Mycket god mat, köket var utmärkt och restaurangchefen, en kvinna, var mycket tillmötes-gående.Bra priser för väl tillagad mat och jättegod pizza till Dylan.

Dag 4

Efter frukosten så begav vi oss hemåt Motala men innan vi lämnade Järvsö så besökte vi Chinova Mötesgård som numera ägs av Hanna och Johnny .Hanna är dotter till Sune och Marie Frost, som fortfarande står som ägare . Ett fantastiskt ställe med underbara rum, fina gemensamma utrymmen, fin utsikt och frukost. Det finns också en spaanläggning med bastu och badtunna. En jättefin hantverksbutik finns också. Där köpte jag några väldigt fina handdukar.Gå in på deras hemsida för att se både bilder och priser om ni är intresserade.

 

http://Chinova.se

Vi passerade också flera fina Hälsingegårdar men ingen var öppen för visning när vi var där.

Vårt sista stopp innan Motala gjorde vi c 2,7 mil norr om Lindesberg, Å-kaféet. Ett trevligt ställe där man kan fika, äta o hyra stuga vid ån med kanadensare. Väldigt enkelt men jättegoda smörgåsar och de hade även smårätter. Ett ställe vi gärna återvänder till om vi reser uppåt landet.

http://www.A-kafeet.se

Hemma igen i Motala! Tack för den här gången! Sverige är fantastiskt!