BLOHMS PÅ NYA ÄVENTYR I THAILAND

2017 02 03 – 2017 03 03

Vilka är det som ska resa?

Gösta, jag, våra tre vuxna tjejer och tre barnbarn:

Sainabou 10 månader, Juni 7 år samt Dylan 9 år

Vad vill vi se och uppleva på vår resa?

Vi kom fram till att det var sol, bad, pröva nya smakupplevelser, snorkling, hitta nya, kanske okända pärlor och möten med människor.

Efter en c 26 Tim resa ( från Motala till Bann Makok på Koh Kood) återvänder vi till brottsplatsen Bann Makok, the getaway på Koh Kood.

Om Koh Kood

(de bilder som finns i vårt reportage kommer huvudsakligen från denna resa men även från vår resa mars 2015)

Koh Kood eller, som den ibland kallas Koh Kut , är en av de större öar som ligger mellan staden Trat och ön Koh Chang.

Ön är fortfarande till viss del oexploaterad och det finns två större fiskebyar där det finns både större och mindre fiskebåtar.

Huvudsaklig försörjning får man av fisket samt under de senaste 10 åren turismen som fortsätter att öka.

Ta sig fram:

Koh Kood är mycket bergig så det är som att färdas på en berg och dalbana.

Huvudvägarna är cementerade men så fort man viker av på någon mindre väg blir det betydligt sämre.

Antingen hyr man vespa eller beställer en taxi, dvs en oftast Toyotalastbil med flak. Är man ett gäng kan det vara idé att beställa taxin för en hel dag. Priset kan variera mellan 800 – 1500 Bath beroende på antal timmar och antal personer.

Mat:

Vid de båda fiskebyarna finns flera av de mycket spartanska restaurangerna serveras utsökta fisk, och skaldjursrätter, garanterat dagsfärska.

En av de bättre ligger vid byn Ao Yay längst ut på piren.Där får man välja själv vilken fisk eller skaldjur man vill ha tillagat

Vårt barnbarn Juni låter sig väl smaka!

Boende:

På Koh Kood finns inga stora hotellkomplex men många Resorts, Guesthouse samt Hostels med varierad standard.

Prisläget är ganska högt för att vara i Thailand,enligt oss, om man vill bo nära stranden och ha det bekvämt.

Vi har hittat vårt favoritboende och det är Bann Makok, the getaway och som Olivia (ägarinnan) själv uttrycker det: ”A hidden place for those who love the sea, beach, river and waterfall and want to live in peace with the nature”

Det är ett enkelt, men enligt oss, bekvämt guesthouse med åtta rum. Varje rum har sin egen kajak. Personalen är otroligt hjälpsamma och man känner sig verkligen omhändertagen.

Bann Makok är byggt på pålar på samma sätt som de flesta fiskebyar som finns i Thailand. Husen är byggda av återvunnet trä och fönster och dörröppningar är utformade efter de fönster och dörrar som Olivia hittat.

Varje rum är unikt inrett och uttänkt i varje detalj.

 

Bann Makok är som ett eget samhälle i sig. Sovrum, vardagsrum, restaurang. Gästerna blir som en familj.

 

Trots mina tvivel på att resan är värt målet hade jag fel även denna gång när vi klev iland på Bann Makoks brygga.

Stressen rann bara av oss när vi installerat oss på våra rum.

Det känns som att komma till paradiset och efter en c 1 km lång kajaktur på den med mangrove kantade floden så når vi stranden med sand som nästan är så finkornig som potatismjöl.

Vattnet är azurblått och otroligt ljummet. Vi är nästan de enda besökarna på stranden.

Om det inte vore för Captain Hooks resort som ligger på andra sidan floden så får man känslan av total orörd natur.

För vår familj finns det nog bara det här stället som gäller men vi fick tips på annat boende som var familjeägt, mycket trevligt och med bungalows på stranden. Det hette See Far, pris omkring 5 600 Bath/natt för ett familjerum.

Vi hittade ett par till boende som låg på stranden och var fräscha och fina bl a Peter Pan, där låg priserna högre mellan 8 000 – 11 000 Bath (högsäsong)

Vi åkte runt en hel del och rekognoscerade och hittade inget boende som föll oss i smaken, särskilt inte i mellanprisläget.

Att göra:

Denna ö är inget för dem som vill ha partyliv! Här får man chilla, läsa, snorkla, sola, paddla kajak, bada,vandra och upptäcka ön samt lära känna nya människor.

Vi besökte bl a ett vattenvall som låg i närheten av Bann Makok (samma som vi besökte förra gången 2015).

Att se solnedgången på den fantastiska stranden, paddla i floden, sitta i loungen och läsa en god bok eller ta en kvällsdrink i restaurangen. Vad kan man mer önska sig på semestern.

Transfer från Bangkok:

Vår familj bokade en minibuss genom Bann Makok till färjeläget några mil norr om Trat. 5000 Bath, vi är 8 personer varav tre barn.

Man kan också flyga till Trat från Bangkok men för vår del blev det ett alltför dyrt alternativ.

Det går jättefina bussar till Trat från en av Bangkoks stora bussterminaler.

Väl i Trat så väntar taxilastbilar som kör till färjan. Tid totalt c 5 Tim.

Färja eller Speedboat pris 900 Bath/vuxen och 450 Bath/barn upp till 12 år.

Speedboat från Bann Makok till Koh Chang pris, se ovan

 

Koh Chang (elefantön)

Denna gång tog vi in på Nature Beach resort, Lonely Beach de första 3 nätterna. Ett helt OK boende och billigt.

Stranden liten men fräsch. Poolen bra och maten på resorten var helt OK.

För att komma upp till stan fick man gå c 10 min på vägen söderut.

Där fanns flera gågator ner mot stranden, den första var störst och fylld med tatuerarställen. Det var fantastiska tatuerare, riktiga konstnärer. En hel del barer och matställen. Litet för skumt för mig men andra dagen vi var där hade jag vant mig och resten av min familj tatuerade sig (bambutatueringar).

 

Vi åt fantastiskt god barbecuekyckling på genomfartsgatan namnet.

 

Nästa ställe låg vid Chai Chet Beach (nära Klong Prao Beach), , där vi bodde för 2 år sedan, 2015. Det var sig likt och barnen jublade och kastade sig i poolen. http://Pajamas Koh Chang

Det enda som inte var sig likt på Pajamas var att de hade mycket bättre sängar denna gång!

 

Stranden! Vilken besvikelse när vi gick norrut! 2015 låg det flera små restauranger på stranden, nu var de rivna till förmån för flera stora lyx-resorts och känslan av gemytligheten blev ersatt med en känsla av alienation.

Det som också känns tråkigt är att vi tror att många som reser hit hellre vill ha det mer avslappnat med möjlighet att välja enklare eller mer bekvämt boende samt matställen. Som det nu ser ut går det mot likriktning och all inklusive.

 

En kväll tog vi taxi till White Sand Beach, där vi bodde 2004 på ett ställe som heter Kacha Resort. Det finns kvar men ser inte längre ut som då.

Vi promenerade på stranden bort mot Rock Sand Resort, norrut.

Vi passerade en del lyxresorts men det fanns förhållandevis många mindre och enklare Resorts och små restauranger och ju närmare Rock Sand Resort vi kom fann vi till vår glädje flera enkla hippieliknande boende och små restauranger. Flera mycket konstnärligt utsmyckade.

Restaurangen på Rock Sand Resort hade ett fantastiskt läge och bra mat till hyfsade priser, förutom pizzorna!

Väl värt ett besök!

Vill bara säga att vi älskar Thailand, dess klimat och människorna men blir bedrövad över deras sopberg.  Miljötänket! Är det vi västerlänningar som är orsak till att det ser ut som det gör på baksidan?

 

Utflykter väl värda att göra:

En dag åkte vi ner till Bang Bao- piren. Det var för c 20 år sedan ett lugnt fiskeläge men har nu förvandlats till en riktig turistfälla med en mängd affärer utefter hela piren ända ut där turistbåtar går skytteltrafik ut till de närbelägna öarna där man kan snorkla, bada,sola osv.

Det genuina som finns kvar är fortfarande några fisk- och skaldjursrestauranger.

Fortsätter man litet mer söderut så kommer man till Kong Koi Beach

En vacker strand med flera enkla bungalowboende och ett litet lyxigare.

Vi fastnade för ett väldigt familjevänligt ställe Klong Kloi Cottage, pris för bungalow med AC 1500 Bath/natt, de hade bungalows med fan för 1000 Bath/natt o familje bungalow för 2500/natt, där vi bokade in oss för några dagar

Fin och ren strand, trevlig restaurang och god mat och vänlig personal men långsam betjäning som det är på de flesta ställen i Thailand. Vi måste lära oss att ta det lugnt!!

Bungalowen var väldigt enkel för det priset tyckte vi!

En dag tog vi oss till Kai Bae Beach, norra delen. Ganska fin strand och lugnt men inget ställe vi fastnade för. Trevlig by med många restauranger och shopping däremot.

 

Hyrde bil en dag 1500 Bath/dag. Bra bil med AC.

Reste runt ön för att utforska andra sidan av ön (östra).

Först tog vi oss till ett litet nyöppnat resort Feel@Chill som Eva hittat på nätet med jättefina recensioner. Det ligger på väg ner mot Klong Son Bay nära byn Klong Son.

Vi kände direkt att det här var ett ställe vi skulle trivas på. Träffade en svensk barnfamilj som bott där i fem dagar och stortrivdes.

Pris 1000 Bath/natt för en jättefräsch bungalow. Familjebungalow för 4-5 för 1500/natt. Fin pool och omgiven av berg och skog var det en riktig oas.

 

Fortsatte nu vår färd på östra sidan och passerade färjelägena. Det går flera bilfärjor till Trat.

Östra sidan saknar beachen men det finns några få Resorts ändå både enklare och mer lyxiga bl al Amber Sands.

Vi besökte ett mycket fint vattenfall Than Mayom Waterfall. Trots att det inte är rätt årstid så gick det att bada i de nedersta poolerna. Det gick att ta sig upp till den övre poolen och hoppa ner i den nedersta.

Vägen på östra sidan är utbyggd ända fram till The Navy Memorial, som låg vid en mycket vacker liten strand.

Long Beach är också en strand där Treehouse Bungalow ligger. 300 Bath för de på stranden och 200 för de högre upp. Mycket enkel standard men är man inte rädd för kackerlackor och stökiga kvällar är det ett alternativ.

Restaurangen var både bra och billig. Lite hippiestuk kan man lugnt säga.

Vi hittade däremot ett fantastiskt ställe som låg helt off.det låg mittemot The Navy Memorial och hette Tantawan Resort.

Det var uppbyggt på pålar som en typisk fiskeby. Rummen var som egna hus. Varje rum hade en egen altan ut mot havet och en trappa ner i vattnet.delar av golvet var av plexiglas och i badrummet stod ett fantastiskt fristående badkar.

Pris för tre vuxna i denna luxuösa bungalow var 3000 Bath/natt.

Vi kunde inte låta bli att boka in en natt där.

Det var ett ställe som kändes helt övergivet. De enda som verkade bo där var de som jobbade där samt några ryssar.

Endast en person kunde litet engelska och när vi delbetalade rummet så skrev de upp vad vi betalade på ett vanligt linjerat papper. De verkade överraskade att någon ville bo där.

Spännande värre!

 

Nu kommer några praktiska råd inför att resa med små barn:

 • Blöjor går att köpa i Thailand så tag bara med för de första dagarna. Priset är ungefär detsamma som hemma. För säkerhets skull kolla med stället ni ska bo på.
 • Vi hade med modersmjölkersättning och gröt till vår 10-mån tjej och det var toppenbra. Ersättning hittade vi i flera Supermarket senare men däremot inte gröt. Vi hade också med oss ett antal klämmisar, inte så miljövänligt men praktiskt.
 • Flytväst om ni ska ut på någon ö för så små flytvästar finns inte på båtarna.
 • Vi hade bilbarnstol med oss för färden från Bangkok till Koh Kood. Vi träffade andra barnfamiljer som istället använde sig av babybjörnen och drog säkerhetsbältet runt båda. Vet inte om det är något att ta efter? Bilbarnstolen är ju väldigt skrymmande.
 • Bärselen har varit mycket användbar!
 • Sulkyn har vi inte använt så mycket som vi trodde.
 • Behöver man barnsäng är det bra att säga till redan när man bokar boende.

 

Boendetips för familj med barn:

 

 • Pajamas är helt suveränt för familjer/ensamstående med småbarn! Det finns alltid någon vuxen som tar sig an barnen/barnet och personalen är enastående. Du känner dig aldrig ensam.

Det är rent och snyggt och barnsäkra ytor.

Vi reste ju med ett barn som kröp runt överallt och det fungerade

superbra. Vi hade också med oss en7-åring och en 9-åring och de

stortrivdes. Bra med spel, flera andra barn och den fina poolen

 • Bann Makok underbart ställe på Koh Kood. Spännande för litet större barn men svårare att ha koll på mindre barn eftersom stället är uppbyggt på vattnet
 • Klong Kloi nedanför Bang Bao-piren, där finns fler boenden än det ställe vi bodde på som är värda att titta på. Jättefin strand och klart vatten
 • Feel&Chill, mysigt, avslappnat och barnvänligt, pool och det är billigt att hyra scooter och ta en tur till något närliggande vattenfall, rida på elefanter eller om man vill lyxa till det köra ner till bechen där några lyxresorts ligger. Där kan man bada och sola vid stranden eller om man tar något att dricka i baren så kan man låna poolen.