Reseberättelse från de Västmanländska skogarna

 

Två stycken” morfarar” med varsitt barnbarn sex och åtta år ville hitta på ett något annorlunda äventyr under en helg i augusti.

Vi letade en hel del innan vi hittade detta fantastiska ställe i Skinnskatteberg. En Kolarby  ”In the middle of knowhere”, http://kolarbyn.se,  info@kolarbyn.se

Barnen tände på idén direkt och verkligen längtade efter att få leva ett enkelt liv som kolarna gjorde förr i tiden i några dagar.

Boendet var mycket primitivt och man fick laga sin mat över öppen eld och det fanns varken el eller rinnande vatten att tillgå. Vattnet fick hämtas från en källa och ficklampa eller stearinljus fick vara ljuskällan på kvällen.

På kvällen gällde det, som förr i världen kallades ”att kura skymning” och som innebar att de vuxna berättade historier under kvällen och att barnen fick lyssna och fantisera själva.

Här gällde det att leva utan våra självklara bekvämligheter dvs utan mobiltelefoner (ingen täckning) och rinnande vatten.

Den här vistelsen i Kolarbyn kan man boka genom Svenska Turistföreningen, antingen som ett paket, om man vill ha det litet bekvämare, men då till en högre kostnad.

 

 

TIPS!

  • Tag med uppblåsbara liggunderlag åtminstone till de vuxna annars kan ryggen ta stryk.
  • Har man mer vana av friluftsliv och har egen sådan utrustning blir kostnaden betydligt lägre

Interiör från en av kolarkojorna

Man fick ligga på fårskinnsfällar med liggunderlag och sovsäck

Bastubad och en roddtur i den närbelägna sjön var några av aktiviteterna under helgen.

En oförglömlig upplevelse för oss fyra som vi gärna vill dela med sig till fler.

Det är skönt att ibland koppla av helt från det oftast stressiga tillvaron som vi nutidsmänniskor har till vardags!