Urnatur Skogseremitaget

Sällsynt pärla utanför Ödeshög

 http://urnatur.se

Hur kom det sig att jag och Gösta hamnade här? Jo det berodde på att våra döttrar gav oss dessa fantastiska dagar i födelsedagspresent i augusti 2020

Urnatur Skogseremitaget Sällsynt pärla

Om Urnatur, bakgrundsfakta (från Urnaturs hemsida)
Det är Ulrika Krynitz och Håkan Strotz som driver verksamheten. De bor där året runt och tar hand om gården med djuren och markerna runt omkring. Ulrika är skogsbiolog och Håkan är jägmästare.
De ser sig inte i första hand som att de driver hotellverksamhet utan vill ge inspiration till ett annat sätt att se på naturen.
Naturen och människans relation till naturen är den röda tråden i Urnaturs verksamhet. Denna information har jag hämtat från deras hemsida.
Vill med detta säga till er som läser detta att om ni har möjlighet tveka inte att boka in er några dagar på Skogserimitaget! (erimitage: en ort för eftertanke/eremitens bostad).

Denna berättelse kommer att bestå av mycket bilder därför att den här platsen är så unik och underbar och även om bilderna inte ger platsen rättvisa så ger den våra läsare en försmak av vad som väntar dem vid en vistelse här.

Tips:

Smsa gärna Ulrika innan er vistelse om ni har några funderingar. Jag skickade en hel del frågor till henne, bl a om ficklampa, potta (eftersom vi bodde i Luftslottet, 10 m upp), termos och litet andra frågor.

Luftslottet den 26 – 28 augusti 2020

Anlände till Urnatur onsdagen den 26 augusti vid 15-tiden välkomnades av Ulrika och fick en kort vägbeskrivning till vårt boende i Skogseremitaget, Luftslottet, 10 meter upp i en ståtlig tall.

Det var väl dolt i skogen så vi fick verkligen leta ordentligt!

Efter 30 trappsteg i den fina spiraltrappan så når vi vårt slott

När vi lämnat av vår packning vandrade vi tillbaka till Uteköket som låg vid en vacker liten insjö, Visjön.

Incheckning och information om Urnatur och Skogserimitaget

Ulrika informerade oss gäster om hur vår vistelse hos dem fungerar:

Lunch och middagar tillagas själv av gästerna i uteköket eller på andra fasta eldstäder som fanns utomhus.

Alla råvaror fanns som vi kunde använda oss av fanns framme i köket eller i kylskåpet. En uppsjö av grönsaker som de odlade själva, örter odlade och vilda samt flera olika sorters ostar, smör , fermenterade såser, matlagningsyoughurtar osv. Att laga sin egen mat över öppen eld tillsammans med andra var också det en fantastisk upplevelse.

Det gick att beställa lammkött från deras egen uppfödning eller i vissa fall fisk om man ville. Olika slags drycker fanns också att köpa till om man inte hade med sig.

Frukost serveras i Plåtslottet

En fantastisk frukost serverades i  Plåtslottet, hembakt bröd, goda ostar och grönsaker och frukt, olika youghurtar, egentillverkad Mysli och marmelader och sylter samt självklart ägg från de egna hönsen!

Plåtslottet

Vår första dag

Uppfyllda av alla intryck från dessa fantastiska omgivningar gav vi oss hem till vårt Luftslott för att göra en brasa i vår kamin. Efter ett antal misslyckade försök gick brandlarmet och vi fick tillkalla Håkan, som på ett till synes enkelt sätt fick fart på brasan. Därefter tog vi vår lilla fotogenlykta och vandrade tillbaka till uteköket för att tillaga vår middag.

Tillsammans med de övriga fyra gästerna, två barnmorskor från Köpenhamn samt ett par från Väddö, gjorde vi upp eld och tillagade vår måltid på Muurika stekhäll. Spännande sätt att laga mat. Såg ut som stora Wokpannor.

middag på muurika

 

Jag och Gösta bastade i den vedeldade bastun som låg precis vid bryggan.

Vandrade hemåt mot vårt Luftslott i fotogenlyktans sken. Kände oss som om vi befann oss mitt i en saga när vi klättrade upp i tallen igen och klev in i vårt rum där elden fortfarande glödde i kaminen.

Tog oss över hängbron till uteverandan och satt där och njöt av tystnaden och emellanåt några av skogens ljud. Vi kände oss som ett med naturen.

Somnade ovaggade i våra sköna sängar denna vår första kväll på Skogserimitaget

Dag 2

Vaknade tidigt och tog en promenad till Badhuset som låg längst bort i Skogserimitaget. Under promenaden passerade vi förbi de andra underbara, sagolika små husen som smälte in i naturen som om de alltid hade funnits där 

Badhuset

I det stora badhuset fanns en vedeldad bastu och gav värme och varmvatten åt tvättrummen på vardera sida. Där fanns också duschar som fick varmvatten av solpaneler eller gasol.

När du duschar så utsöndras en underbar arom från träväggarna .

På promenaden tillbaka så passerade vi också Lindas dass, ett korsvirkesdass som byggdes av två förbipasserande tyska vandringsgesäller, Linda och Maxi.

Lindas dass (exteriör)

Interiör

Frukost vid Plåtslottet

Vår andra dag tillbringade vi med att göra en vandring genom de olika naturtyper som finns runt Urnatur

 

Inspirationskälla för Ulrikas fina tyger

Efter vandringen tog vi det bara lugnt och gjorde som Ulrika och Håkan rekommenderade det vill säga att leva i nuet och bara låta sig uppfyllas av naturen runt omkring oss och koppla av. Slumrade en stund i våra sköna sängar när vi tänt en brasa i vår kamin. Denna gång lyckades vi själva! Även om vi inte var så skickliga som Håkan.

Andra kvällen lagade vi också middag tillsammans med våra nyvunna vänner och efter trevligt samkväm vandrade vi hem för en sista natt i vårt Luftslott.

trevligt middagssällskap

Solnedgång vid Visjöns strand

Vid vår sista frukost på Urnatur berättade Ulrika om sprängtickan som växer på björk (chaga på ryska) och dess hälsobringande egenskaper. Den är full av antioxidanter och vi fick också smaka på te gjort på avkok av denna ticka.

Det var med stor saknad vi lämnade Urnatur/Skogserimitaget för denna gång.

Ett stort tack till Ulrika och Håkan för att ni förvaltar och för vidare det arv som våra förfäder lämnat efter sig och att ni på bästa sätt hjälper till att bevara den biologiska mångfalden genom att hålla landskapet öppet.

Vi rekommenderar verkligen ett par dagar på Skogserimitaget!

Håkan och Ulrika (bild från hemsidan)