Östergötlands pärlor/närmare än du anar

I dessa Coronatider får vi tänka annorlunda om resande på både ont och gott. Kanske det till och med  gör oss ödmjuka inför vad denna nya situation för med sig. Vi lär oss att uppskatta andra saker här i livet och vi har börjat att utforska vår närmiljö på ett annat sätt än tidigare.

De senaste veckorna har vi besökt både naturreservat och andra platser i vår närhet som är spännande och intressanta och även roliga.

Här kommer jag att beskriva några Östergötlands pärlor/våra pärlor

 • Kärsbyån, som mynnar ut i Vättern c 5 km norr om Motalaär en av få reproduktionsområden för öring på Vätterns östra sida Här kan du vandra på en vacker naturstig utefter ån och även läsa och lära dig om de olika fiskarter och även fåglar som finns i och omkring ån. Du kan också uppleva åmynningen tillsammans med barn eller barnbarn eller ta ett dopp vid den vackra sandstranden. Glöm för all del inte att ta med matsäck!
 • Övralid, Verner von Heidensstams hem. Därefter fika eller lunch på Farfarsstugan som finns i anslutning till huset

  Farfarsstugan

  Utsikt från serveringen på Farfarsstugan

  Medevi Brunn  http://www.medevibrunn.se

 • Norr om Motala ligger Medevi Brunn som är Sveriges första kurort från sent 1600-tal. Vär värt att besöka. Hela området är fantastiskt. Vandra runt bland alla husen, besök den lilla kyrkan, där faktiskt alla kungabarnen har konfirmerat sig. På området kan en dricka brunn för att stärka sin hälsa och det finns både Värdshus, Schweizeri med kafé, hotell och vandrarhem samt en liten hälsokostbutik ute vid vägen som bl a säljer den berömda Medevisalvan.
 • Godegårds Säteri  http://www.svenskt.porslinsmuseum.se

  Norr om Motala, närmare bestämt 3 mil, ligger Godegårds säteri som har ett av Sveriges största porslinsmuseum. Säteriet har anor ända från 1300-talet. Godegård hör till de äldsta järnbruken i Östergötland. I början av 1600-talet köpte Louis de Geer bruket. Det var när bruket bytte ägare till Grill, som var delägare i Ostindiska kompaniet, i slutet på 1700-talet som porslinet kom till Godegård.

  Pärlor i centrala Motala

 • Mallboden Café & Vandrarhem i Gamla Verkstadsområdet, med fantastiska våfflor och Tarté Flambe

  Mallboden

  KvällsUtsikt från Mallboden mot Lokverkstan

  Hela området runt Mallboden är historiskt intressant eftersom industrins vagga i Sverige började med Motala Verkstad. Här finns också kvar en hel del av bostäder både för arbetare, förmän och tjänstemän. Glöm inte att besöka K-ringen, som är gamla Konsum-butiken som arbetarna på Motala Verkstad byggde upp.

  Här kan du/ni tillbringa minst en dag för att gå igenom vad som finns.  Tag det lugnt och sov gärna en natt på det mysiga vandrarhemmet vetja!

 • Hamnen i Motala med Motormuseet http://www.motormuseum.se

  Hotell Nostalgi http://www.hotelnostalgi.se

  Vätternakvariet

  Här finns en hel del att göra både för barn och vuxna dessutom finns den fina Stadsparken med en ganska nygjord lekplats. Blir du/ni hungriga så finns det några matställen att välja på samt flera Glass-ställen. Ett ligger på Hamnpiren där det också finns en fin lekpark.

 • Promenader runt kanalen, Borenshults slussar, radiomuseet på Bondebacka är också något som en inte ska missa

Nu måste jag göra ett avbrott i detta inlägg för att skapa ett nytt speciellt inlägg som handlar om något så speciellt som Skogseremitaget på UrNatur utanför Ödeshög http://www.urnatur.se