Koh Phangan, en pärla i Thailand, en hel månad, 15 Januari-15 Februari 2019

Denna gång till Koh Phangan på rekommendation av våra tre döttrar. Vilken pärla! Vi reser nu tillsammans med ett par goda vänner i vår ålder.

Fakta om flygresan

Singapore Airlines med stopp både i Moskva (kort) och Singapore (ett längre stopp), därefter vidare till Koh Samui             Pris: 6500kr

Minibuss och Speedboat till Koh Phangan med Seatran company (smidigt!) Pris enkel resa: 400 Bath/person

Samma resa tillbaka kostar 450 Bath/person, fråga mig inte varför?

Allmänna Tips:

Att ta med, om ni bor i hus där ni kan laga mat själva: De kryddor som ni tycker om, buljongtärningar och sådant ni tycker är oumbärligt. Vi köpte också med oss vin eftersom det kan vara svårt att få tag på.

Försök,om ni inte gillar långa resor, c 25 tim, och är stadda i kassan, få direktflyg till Koh Samui!

Tänk på att ni inte behöver boka transfer i förväg till Koh Phangan för det är så enkelt att ordna på plats, men se till att ni har kontanter att betala med för de tar inte kort!

Ha också med en mindre reskassa i Bath, på många ställen går det inte att betala med kort. Växla övrig reskassa i Thailand, mycket billigare än Forex!

Prova massage! En timme mellan 300 och 500 Bath (100-170kr)

Observera att om ni vill handla öl eller vin så måste ni hålla reda på detta: Öl o vin får du endast handla mellan kl 11 – 14 och efter kl 17!

Walking Street Market i Thongsala på lördagar!

Hyr vespa på ön, lätt att ta sig fram överallt! Men kör försiktigt och undvik Full Moonparty kvällarna. Varje år omkommer det en fyra till sex personer i olyckor med vespor.

Ett varningens finger för bilfärd ner till Haad Than Sadet!! Vespa eller bil med fyrhjulsdrift är att föredra!

Tips på pärlor att besöka på Koh Phangan:

 • Koh Ma och Haad Mae Haad för sol bad och snorkling
 • Haad Son (Secret Beach) bästa platsen för snorkling och en fantastiskt vacker restaurang Haad Son Resort
 • Ao Haad Khuat (Bottle Beach), bad och sol vid en vidunderligt vacker strand. Där finns också flera bungalowställen i varierande prisklasser. Ta sig dit: Med Longtailboat från Chaloklum 150 Bath/person enkel resa, med vespa eller vandring över bergen. Vanlig bil är tveksamt för sista biten väg är ganska dålig
 • Malibu Beach vid Chaloklum (där vi bor) är en fantastiskt vacker och ren strand med kristallklart vatten
 • Baan Srithanu Village med ett fint Buddistiskt Tempel och i detta samhälle finns väldigt många veganska matställen, healingcenter, yogaställen osv samt en vacker och barnvänlig strand
 • Thongsala, huvudorten på ön, många trevliga shoppingställen, restauranger och inte att förglömma, lördagsmarknaden, som nämns tidigare i mitt reportage
 • PACS, Phangan animal care for strays, ett ställe för gatuhundar som far illa och även en del katter. Drivs enbart med hjälp av donationer och det är volontärer som jobbar där förutom föreståndaren  De har också en Facebooksida . De jobbar mycket med steriliseringar och kastreringar och har lyckats få ner antalet gatuhundar väsentligt.
 • Dagsutflykt till Ang Thong Marine Park. Det finns ett antal heldagsutflykter med olika bolag. 

ovan några bilder från denna utflykt

Matställen/restauranger/bageri du inte bör missa:

 • ”The worlds end cafe” i Chaloklum,   Ägs av en svensk tjej och hennes man. De har jättegoda nyttiga smoothies och deras ägg Benedict går bara inte att motstå. Där åt vi brunch flera gånger. De har en Facebooksida!

Lotta välkomnar oss till The worlds end!

 • ”The Fishermans restaurant” där deras paradnummer är färsk krabba i cocosnötssås och green curry. Fantastiskt gott! Restauranten ligger på vägen mellan Thong Sala och Bantai. Det står en träbåt utanför restaurangen. Prisklass medel.
 • Restaurant Peppercorn som specialiserat sig på kött och goda viner. Jättegott och bra service! Restaurangen låg högt ovanför Haad Salat som man hade utsikt över. Prisläge högt om man jämför med de traditionella Thairestaurangerna.
 • Restaurant ”Seed to Feed” som låg i närheten av Minigolfen. Där hade de verkligen fräscha maträtter gjorda av deras egna råvaror. Prisläge mellan
 • I Chaloklum, granne med vårt boende låg ett jättebra bageri, där vi köpte bröd dagligen och deras helt magiskt goda youghurt

Fakta om vårt boende

Nu använde vi oss av Home Away för att hyra hus http://www.homeaway.se

Pris för 30 dgr: drygt 30000kr, två sovrum med varsitt badrum samt stor vardagsrum och köksdel. Uteplats och liten swimmingpool.

Några bilder från vårt fina boende:

Våra solstolar precis nedanför vårt hus

Vårt hus ligger i Chaloklum Village precis vid stranden. Chaloklum Village är lugnet självt och väldigt genuint. De rikt dekorerade Longtail båtarna, thailändarnas fiskebåtar, kommer in på morgnarna med mestadels en riklig fångst av fisk.

Utsikt från vår uteplats

Vårt hus ligger granne med en mysig liten lokal Thairestaurant, Sea Side Restaurant, ägd av en thailändsk familj, samt en ATM uttagsautomat och Laundry med fiskeutflykter och biluthyrning som sidoaktiviteter

Grannen till höger med laundry, fiskeutflykter och diverse andra aktiviteter

 

De första dagarna vilade vi bara upp oss, badade, solade, promenerade och lärde känna den närmaste omgivningen i vår lilla by.

Malibu beach

Jag och min gulliga massös Soo på Malibu Beach

Därefter några dagar med regn och blåst. Ovanligt vid denna årstid säger lokalbefolkningen. Dessa dagar utnyttjade vi till läsning och ett provianteringsbesök i Thong Sala.

 

Thongsala, huvudorten på Koh Phangan

Här kan en proviantera på flera olika supermarket, bl a Tesco Lotus, Big C och i utkanten av Thong Sala finns en specialaffär för alkohol som heter Big A.

Thongsala är också ett ställe för shopping både på huvudgatan och Taladkao road som går från rondellen, vid piren de flesta färjor går ifrån, närmare vattnet.

På denna gata är det också den sk Walking Street Market varje lördag från kl 16-sent på kvällen. Dit kommer bl a lokala hantverkare från hela ön för att sälja sina alster.

I Thongsala finns det också många trevliga restauranger.

Här kommer några gatubilder från Thongsala:

Här hittade vi också en fin art-shop med handtryckta T-shirt

Gösta och konstnären

Thongsala Walking Market

En fantastisk matmarknad med allt ätbart en kan tänka sig till mer tveksamma delikatesser som gräshoppor, skalbaggar och något som såg ut som kackerlackor. Här kommer en del bilder från marknaden du inte skall missa:

 

Utflykt till fots

Vandrade utefter huvudvägen i  riktning mot den vackra Stranden vid Koh Ma. Mycket uppför i stark hetta frestar på men vi lyckades hitta rätt!

Den vackra stranden

 

På väg hem valde vi Long Tail boat för 600 Bath, lite mindre ansträngande!

Vår kapten som just släppt av oss utanför vårt hus

Bilutflykt runt ön i 2 dgr (2400 Bath med full försäkring) genom hotell Mandaley, Chaloklum

Första dagen tog vi oss västerut och tog oss ner till Had Salad beachen som till stora delar såg ut att vara stängd för dem som inte var gäster vid de resorts som låg där.

Därefter tog vi oss ner till Had Yao West där det såg mycket barnvänligt ut med både enkla och lyxigare bungalows och en fin strand men mycket mindre än vår strand.

Därefter fortsatte vi ner utefter kusten förbi  Thongsala och hamnade tillslut vid stranden Had Rin Nok, Sunrise Beach där vi åt på en restaurang precis invid vattnet och en strandad träbåt.

Haad Rin Nok stranden

 

Restaurangen vid stranden

Vår bilfärd gick nu tillbaka samma väg tills vi hittade vägen som gick upp mot Au Tong Nai Pan Noi.

Vi hade blivit tipsade om tre olika vattenfall som vi skulle undersöka och de låg på väg ner till en strand som hette Haad than Sadet.

Vattenfallen var inte mycket att hurra för vid denna tidpunkt på året (det visste vi ju också sedan tidigare).

Sista biten ner mot Haad Than Sadet när betongvägen tog slut var en mardröm. Vilken tur att vi hade en skicklig chaufför, Gösta, annars hade vår bil nog haft krossat underrede.

Först stötte vi på The biggest Yang Tree

Bildcollage från stranden Had Than Sadet

Därefter tog vi oss med yttersta försiktighet tillbaka över den  ofarbara vägen genom att endast föraren satt i bilen och vi andra försökte navigera hans bilfärd över diverse hinder och vi lyckades utan att skada bilen!

Vi fortsatte upp mot Au Thong Nai Pan Noi, en litet större Village med en fantastiskt vacker strand och en jättebra restaurang vid stranden. Dyr, men jättegod mat!

Restaurangen vid stranden Au Thong Nai Pan Noi

Panoramabild över stranden

Åkte därefter tillbaka samma väg men tog oss ner till Au Thong Nai Pan Yai. Det var också en fin strand men som övriga stränder på denna sida så var det för höga vågor och vår strand toppar fortfarande listan om bästa strand!

 

Bilutflykt igen två dagar för att utforska ön ytterligare

Hade hört om en alldeles speciell restaurang Fishermans Restaurant. Den låg ganska långt söderut utmed vattnet, förbi Baan Tai Village. Se till att ha ögonen öppna och åk långsamt så ser ni en gammal träbåt utmed vägen som markerar restaurangen.

Den är vida berömd för sina ”Crabs with coconut cream and green curry”, underbart gott och en fantastiskt trevlig restaurang med uppmärksamma servitörer. Litet dyrare än våra vanliga ställen men det var det värt!

!Utanför Fishermans restaurant!

Efter en hel månads rekreation i Thailand så var det dags att återvända hem till Sverige

På väg hem så mellanlandade vi igen på Singapore Airport som är enormt stor och väldigt vacker med alla sina blomsterrabatter och dammar

Farväl Thailand för denna gång!