Till Berlin med tåg för att möta våren med Gösta

Denna resa bestämde vi oss för i slutet på januari detta år. Det skulle bli Göstas 70-årspresent istället för stor fest.

Att resa till Berlin med tåg för att möta våren skulle bli en ny upplevelse för oss.

Boende

Som reseledare så bokade jag tåget genom DB. När det gällde boendet så letade jag på flera olika sidor, Airbnb, Booking.com samt Hotels.com.

Hittade ett lägenhetshotell i närheten av Check Point Charlie ”Mondrian suites” Pris: 125 €/natt för en lägenhet på 28 kvm2 med balkong.

 

Området jag valt ut var stadsdelen Kreuzberg, en gammal arbetarklass-stadsdel med ett mycket starkt vänsterradikalt förflutet. Här är också invandrartätt med bl a en stor arbetskraftsinvandring från i huvudsak Turkiet. Stadsdelen ligger också granne med den forna Berlinmuren, som delade upp Berlin i Öst- och Västberlin. Det innebar att det inte var en attraktiv plats att bo på.

Blandad bebyggelse med speciell arkitektur

Blandat med 60-talets likriktade arkitektur

Hur du kan ta dig fram i Berlin

  • Till fots ( det var så vi gjorde), det blev många steg!
  • Med kollektivtrafiken, bussar och tunnelbana, går att köpa biljetter på bussen eller på U-bahnstationen eller 24- eller 48-timmarsbiljetter på speciella ställen. En biljett som räcker 24 tim  och som gäller både på U-bahn, S-bahn och buss kostar 7,90 €
  • Cykel. Det finns cyklar att hyra på många ställen
  • Du/ni kan också hyra en egen Trabant (det gamla Östtyska bilmärket) med Guideinformation i hörlurar, ganska dyrt men troligen annorlunda o roligt
  • Hop on hop off buss eller båt eller bådadera

 

Första kvällen gick vi bara ut på måfå och hittade en mycket trevlig italiensk restaurang som hette