Till Berlin med tåg för att möta våren med Gösta

Denna resa bestämde vi oss för i slutet på januari detta år. Det skulle bli Göstas 70-årspresent istället för stor fest.

Att resa till Berlin med tåg för att möta våren skulle bli en ny upplevelse för oss.

Boende

Som reseledare så bokade jag tåget genom DB. När det gällde boendet så letade jag på flera olika sidor, Airbnb, Booking.com samt Hotels.com.

Hittade ett lägenhetshotell i närheten av Check Point Charlie ”Mondrian suites” Pris: 125 €/natt för en lägenhet på 28 kvm2 med balkong.

 

Området jag valt ut var stadsdelen Kreuzberg, en gammal arbetarklass-stadsdel med ett mycket starkt vänsterradikalt förflutet. Här är också invandrartätt med bl a en stor arbetskraftsinvandring från i huvudsak Turkiet. Stadsdelen ligger också granne med den forna Berlinmuren, som delade upp Berlin i Öst- och Västberlin. Det innebar att det inte var en attraktiv plats att bo på.

Blandad bebyggelse med speciell arkitektur

Blandat med 60-talets likriktade arkitektur

Hur du kan ta dig fram i Berlin

 • Till fots ( det var så vi gjorde), det blev många steg!
 • Med kollektivtrafiken, bussar och tunnelbana, går att köpa biljetter på bussen eller på U-bahnstationen eller 24- eller 48-timmarsbiljetter på speciella ställen. En biljett som räcker 24 tim  och som gäller både på U-bahn, S-bahn och buss kostar 7,90 €
 • Cykel. Det finns cyklar att hyra på många ställen
 • Du/ni kan också hyra en egen Trabant (det gamla Östtyska bilmärket) med Guideinformation i hörlurar, ganska dyrt men troligen annorlunda o roligt
 • Hop on hop off buss eller båt eller bådadera

 

Första kvällen gick vi bara ut på måfå och hittade en mycket trevlig italiensk restaurang som hette Sale E Tabacchi på Rudi-Dutschke-Strasse 25 (nära vårt hotell). Den var mycket genuint italiensk och maten var mycket god.

http://www.saleetabacchi.de

Vår andra dag så promenerade vi igenom hela Kreutzberg ner tillden 120 år gamla saluhallen Markthalle Neun som varit stängd sedan kriget.När myndigheterna ville hyra ut hallen till lågpriskedjor så blev det stora protester bland kvarterets innevånare och det ledde till att det istället blev en modern saluhall där man både kan äta och handla närproducerad mat och diverse andra varor. Marthalle Neun är nu en livaktig och populär marknadsplats.

Intressanta platser som vi besökte

 • Markthalle Neun
 • Checkpoint Charlie
 • Martin Gropius Bau, konstmuseum i en gammal byggnad nära den del av Berlinmuren som gränsade till Gestapos högkvarter, (Topographie des terror)
 • Topographie des terror, http://www.topographie.de
 • East Side Gallery, vid forna gränsövergången Oberbaumbrücke, fantastiska muralmålningar av kända och okända konstnärer
 • Förintelsemonumentet som består av 2711 betongpelare som blir en labyrint som man kan vandra igenom, under monumentet finns ett museum med alla namn man känner till på Förintelsens judiska offer (vi besökte inte museet men vandrade mellan betongpelarna)