High Chaparral, dressin, barnsemester och Småland

En helg i början på juni 2018 bestämde vi oss, Gösta, jag vår äldsta dotter och hennes två barn 11 och 9 år, för att resa på barnsemester till Småland.

Våra resmål blev High Chaparral

http://www.highchaparral.se

och att cykla dressin från Hultsfred till Målilla med föreningen Smalspåret,

http://www.smalsparet.com

Förberedelser:
Ungefär 14 dgr innan vår barnsemester gick vi in på Smalspårets hemsida och hittade flera olika alternativ på cykeldressin-turer och bestämde oss för Hultsfred, Målilla för sträckan var lagom lång 23 km tor och att vid Målilla fanns också ett mysigt boende som också hade crepes som specialitet.

http://www.villa-karllosa.se

Viktigt, särskilt för oss med ett glutenintolerant barnbarn var att de hade glutenfria crepes!

Kostnader:

 • Dressin: halvdag, 4 tim, 200 kr/vuxen, 100 kr/barn, heldag 400 kr/vuxen och 200 kr/barn, barn upp till 6 år gratis!
 • Boende Villa Karllösa, familjerum (2 rum med dörr mellan rummen) med delat badrum 1012 kr/natt, sänglinne tillkommer
 • När det gällde High Chaparral så bodde vi på Wild West Inn med delat badrum men där sänglinne ingår för 750 kr/natt
 • Inträde High Chaparral försäsong vuxna och barn över 100 cm, 240 kr 1 dag o 320 kr för 2 dgr, seniorer 160 kr respektive 200 kr (en dag var fullt tillräcklig för oss!

Reseberättelse:

Startade tidigt fredag morgon med siktet inställt på High Chaparral, där Gösta och jag gjorde ett snabbt besök för ett antal år sedan och tyckte det var ett häftigt ställe.

High Chaparral

Anlände kring 13-tiden och installerade oss på Wild Western Inn först. Trevlig personal och en stor innergård med en Wigwam där barnen kunde rasa av sig.

Tänk på att du inte behöver betala någon P-avgift för det ingår i boendet!

Därefter gick vi in i parken. Spännande med alla dessa miljöer som är identiska med 1850-talets vilda västern.  Här fanns många cowboys/cowgirls i alla åldrar från 2-3 år och upp till seniorer som sprang eller gick omkring med knallpulverpistoler. Däremot var indianer sällsynta i denna miljö trots att Big Bengt (High Chaparrals grundare) var mycket kunnig och insatt i deras historia också. Det här är vad vi kan rekommendera på denna äventyrspark:

 • En tur till Old Mexico med Ångloket där ett tågrån kommer att inträffa, mycket uppskattat! Kostnad: 50 kr/person
 • Guldvaskning 30 kr/person också lyckat
 • Hjulångare (ingår i inträdet)
 • Diligens (ingår i inträdet)

Jag tillsammans med sheriffen på tåget

lugn färd med hjulångaren

lugn middag på Diligensen med saloon-inredning

det enda som störde var grizzlybjörnen på väggen!

Sedan fanns det en hel del andra aktiviteter beroende på säsong men för oss var det här tillräckligt.

Vi tyckte också att en dag var lagom och när vi precis var på väg ut så upptäckte vi en fantastisk pool där det dessutom var folktomt. Barnen blev stormförtjusta så där tillbringade vi åtminstone en och en halv timme och undrade också varför ingen upptäckt den.

Middag på Restaurant Diligensen, mycket gott och prisvärt!

Dag 2

Startade tidigt med siktet inställt på Hultsfred, tidigare musikfestivalernas superstjärna! Numera finns en hel del musikutbildningar och Popkollo för tjejer kvar!

Smalspåret och dressin

Till slut hittade vi med hjälp av lokalbefolkningen Dressinutlämningen, nära Hultsfreds järnvägsstation

Det var en häftig upplevelse att cykla på ett järnvägsspår! Det gick undan särskilt i nerförslut, men det var litet tufft när det var uppförsbackar. Vi skulle cykla 11,5 km från Hultsfred till Målilla och därefter tillbaka till Hultsfreds dressinutlämning. Färden skulle ta drygt en timme åt vardera håll.

Att tänka på särskilt när du är på barnsemester :

 • Låna bara dressiner för de vuxna om barnen inte är vältränade eller vana vid dressiner. Barnen kan få byta av ibland och pröva på dressincyklingen. Vi var tre vuxna och två barn och hade tänkt låna tre dressiner, men vår 11-åring sa att han ville ha en egen. Det blev tyvärr litet för tufft för honom så efter c 6 km ville han att vi skulle vända så det gjorde vi för att upplevelsen skulle fortsätta att vara positiv!
 • Tänk också på att dressinerna är tunga att vända om det inte finns någon vändplatta så ni bör vara minst 2 vuxna i gänget.
 • För övrigt hade våra barn mycket roligt med vändningen av dressinerna i Hultsfred. De lekte att dressinerna var hästar som fick ledas åt det ena eller andra hållet!

Nu bar det av till Karlslösa värdshus & Creperie i Målilla för att installera oss i våra rum och utforska omgivningarna innan middag väntade med olika sorters crepes. Mumsfillibabba!

Gösta tillsammans med det tyska paret Christa och Udo Zeike som driver Villa Karllösa

Deras fina Bed & Breakfast var verkligen trevligt och servicen var utmärkt!

 

http://www.villa-karllosa.se

Boka gärna direkt från deras hemsida!

Ett litet kuriosa när det gäller Villa Karllösa var att huset, under tiden tuberkulosen härjade i Sverige, var boende för den kvinnliga sjukvårdspersonalen som jobbade på Målilla sanatorium (1915-1973), det som i folkmun kallas för ”slottet i skogen” och var ett eget samhälle i miniatyr. Så namnet Karllösa kom till därför att det inte fick förekomma några män som hälsade på flickorna som bodde där pga smittorisken. Sjuksköterskor som tog emot besök kunde till och med bli avskedade!

C 10 minuters promenad från Villa Karllösa utefter det nedlagda Smalspåret som vi cyklade dressin på finns en sjö, Hesjön, där en kan bada antingen vid badplatsen eller vid rastplatsen utmed Smalspåret.

Dag 3

På vägen hem till Motala stannade vi till i Kisa på Emigrantmuseet och det mysiga kafé Columbia

Väl värt ett besök både för gott fika och det intressanta emigrantmuseét

http://www.cafecolumbia.se