Lissabon, Portugal,Reseblogg från Lissabon, kända och okända pärlor  Oktober 2017

Förberedelser

Bestämde oss för en höstresa redan våren 2017 och Portugal lockade eftersom jag varit där förra året och då bodde i Cascais. Liten vacker ort vid Atlantkusten nära Lissabon. Jag besökte då Lissabon under en dag och tyckte det verkade vara en spännande stad men fick inget grepp om den.

Gösta och jag ska bo i Lissabon 8 dagar och utforska staden och dess omgivningar därefter stannar vi i Cascais resten av tiden där vi också möter upp barn och barnbarn höstlovsveckan.

Både Gösta och jag har besökt Lissabon tidigare. Gösta var på fotbollsresa för några år sedan och bodde i Lissabon.

Denna reseblogg kommer att handla om Lissabon, denna underbara stad med dess labyrinter av gator. En stad fylld av historia och det är något speciellt med ljuset över staden kan inte säga vad men vackert är det.

Vi anlände söndagen den 15/10 på kvällen och vår husvärd Sofia hämtade oss med sin lilla pärla till bil. Medan hon körde oss till vårt boende berättade hon livfullt om allt vad vi kunde uppleva under vår tid här och när vi närmade oss våra kvarter visade hon oss på var vi skulle handla var den bästa restaurangen fanns och var vi kunde uppleva autentisk Fado, marknader osv.  Allt i ett rasande tempo!

När vi kom fram till den lilla fastigheten på Rue da Graca 30 så fick vi ta oss ända upp till vindsvåningen som var helt fantastisk! Trapporna glömdes fort!

http://www.airbnb.com

Vi kände oss hemma direkt!

 

Konstnären som gjort väggmålningen utanför vårt sovrumsfönster är ingen mindre än Obey (artistnamn) Hans riktiga namn är Shephard Fairey och han var  designer för Obama Hope-kampanjen.

Hela Lissabon är fullt av olika slags väggmålningar, så istället för tomma husgavlar så kan hen glädja sig åt att det är som att gå på konstmuseum vart vi rör oss i staden.

Första kvällen gick vi på lilla syltan i huset bredvid där lokalbefolkningen äter dagens fisk. Vi skulle slå på stort och såg att de hade humrar i ett akvarium. Det tar vi sa jag!

Efter c 15 min kamp med den ena hummern fick kyparen upp den och vägde den. Priset för måltiden skulle bli 600 kr och då sa vi att vi ville ha den mindre. Samma procedur upprepades och sedan satt vi förväntansfullt och väntade på vår lyxmåltid som när den äntligen kom inte var vad vi förväntat oss utan tråkig, seg och smaklös stackars hummer utan tillbehör! Det lärde oss att det är bättre att äta de fiskrätter som stället är känt för. En bra erfarenhet!

Därefter gick vi runt i de närmaste kvarteren och stannade vid ett litet kafé på en av tvärgatorna där vi tog varsin dubbel expresso (bica på portugisiska) samt en liten  tartlett ,pasteís de Nata, söt och kladdig och bara helt underbart god!

Första dagen ägnade vi oss åt att orientera oss i vår stadsdel och det första vi gjorde, efter TIPS från Sofia

Tips:

Gå till närmaste tobakshandlare och inhandla ett grönt kort som du kan ladda med så många Euro du vill! Med det kortet kan du åka buss, spårvagn, elevator (förutom Elevador St Justa) samt båt.

Det är betydligt billigare än att köpa biljett på färdmedlet eller de olika turistkorten!

Därefter strosade vi runt tog en brunch på en uteservering på Rue Da Graca, Pastelaria Milorde Fabrico Próprio, enkelt men trevligt

I bakgrunden ses också en av de fantastiska muralmålningarna!

Vi fortsatte vår vandring utefter Rue Da Graca och vek av till vänster upp till en utsiktsplats, skyltat med Miradouro. Där vi fick en första uppfattning om hur Lissabon är uppbyggt.

Vandrade vidare ner mot stan, följde den klassiska spårvagn 28:s spår vek in på Rue de Sáo Vicente där vi hittade en spännande affär, Garbags,

http://www.garbags.eu

De sålde alla slags prylar gjorda av insamlat material som var svårt att återvinna på annat sätt. Hela kedjan från insamling, rengöring samt tillverkning skedde i en liten atelje i anslutning till affären. Det hade en butik till som låg några gator bort.

och vi åt på en liten restaurant på samma gata som hette Bistro Gato pardo. Mycket trevlig och prisvärd!

Nu kommer vi till pärlorna i vår reseblogg, vad du/ni inte ska missa vid ett besök i Lissabon

Boende:

Vi valde

http://www.airbnb.com

för att vi skulle bo en längre tid i Lissabon och därför att vi har goda erfarenheter av den siten.

Tror ändå att det finns många små trevliga hotell eller typ Bed and Breakfast i Lissabon med hyfsade priser.

Att besöka/att göra

För det första:

Att gå vilse! Det är en spännande upplevelse som nog nästan varje turist i Lissabon har gjort, Vi gjorde det andra kvällen när vi besökt det mysiga Café da Garagem i teaterhuset  TeatroTaborta

geral@teatrodagaragem.com

Utsikten och atmosfären är fantastisk och smårätterna är OK och  dessutom billiga

Efter kafébesöket skulle vi ”bara” gå hem men det visade sig att vi inte kunde orientera oss alls trots att vi använde oss av Google Maps utan denna kväll blev det många steg och till slut fick vi vända oss till några poliser som hänvisade oss till att ta spårvagnen tillbaka hem.

Dagen efter upptäckte vi att vi bara var  ett kvarter från vår bostad när vi kom vilse!

Flera pärlor:

 • De gamla träspårvagnarna som far kors och tvärs och upp och ner runt hela Lissabon. Vi har mest använt oss av nr 28 som har hållplats utanför vårt hus.

28:ans spårvagn som är den mest populära

 • De fyra elevadorna (där bara Elevador St Justa är en riktig hiss och dessutom en turistmagnet) som också tar dig upp eller ner till olika delar av staden

Elevador St Justa

På väg ner med Elevador da Gloria

Elevador da Bica som tar dig upp till Bairro Alto

Elevador da Bica en gång till

 

Elevador do Lavra, Lissabons äldsta och också den minst turistiska pärlan, den går upp till en fin liten park med vidunderlig utsikt, Jardim do Torel och där finns också ett litet kafé/bar med goda hamburgare

 • Belém, dit man kommer med spårvagn/buss 15
 • Torré de Belém, som är ett försvarstorn i Emanuelstil. Man kan gå in i fästningen men det var för lång kö när vi var där

 • Mosteiro dos Jeronimos i Belem, ett pampigt kloster med en kyrka
 • Upptäckarmonumentet också i Belem

 • LX Factory, ett gammalt industriområde, som är omgjort till ett ställe för designers, spännande restauranger samt en helt makalös bokhandel inredd av konstnärer. Organisationen We Hate TourismTours finns också här (samma tankar och ideér  som vi har när vi  reser)
 •  http://www.wehatetourismtours.com
 • Ta dig dit: tåg från Cais do Sodre till Alcántara eller spårvagn/buss 15E

Några av de många muralmålningarna som finns på LX Factory

http://www.lxfactory.com

 Castelo de Sau Jorge

via några vindlande gränder och trappor. Spännande plats med en vidunderlig utsikt. Det fanns också några gränder innanför murarna där ursprungsboende familjer bodde bland de lyxrenoverade fastigheterna det var verkligen blandad standard på husen.

 • Mercado Da Riberia, Time Out,
 • http://www.timeout.com 
 • nästan mittemot Cais do Sodre, som är en restaurerad saluhall full av små-restauranger utmed väggarna och mängder av sittplatser i mitten. Det svåraste var att välja mat. Massor med människor och trevlig stämning. Väl värt ett besök!

 • Alla de fina utsiktsplatserna (Miradouros), Den sista vi besökte var de Santa Caterina i Bairro Alto där vi tog en kaffe Bica på 
 • http://www.noobaicafe.com
 • med utsikt mot floden och den del av staden runt Cais do Sodre

En ruskig figur på torget de Santa Catarina

Utsikt från Noobai Cafe

 • Restaurang Casa da India, Rua do Loreto, Bairro Alto som trots namnet hade traditionell Portugisisk mat. Den var mycket välbesökt och maten var superb och priserna mycket låga
 • Lost In Esplanada, Rua Do Pedro, Bairro Alto, god mat och en fantastisk utsikt över centrala delarna av Lissabon (vi satt på terassen)

http://www.lostineplanada.com

Lost In, Jag har nästan snöat in på alla dessa fantastiska väggmålningar

 • Fado, genuin sådan alltså inte tillrättalagd för turister! vår sista kväll besökte vi Tasca do Jaime da Graca, Rue da Graca 91. Det var en fantastisk upplevelse som vi aldrig kommer att glömma! Den pågick i 4 timmar. Från kl 16 – 20. Det var litet trevande i början men sedan var det fullt ös. (Lördagar och söndagar mellan 16-20)

http://www.tascodojaimedagraca.com

interiör från den minimala Fadorestaurangen

IMG_0648

Några avslutande ord i vår reseblogg om Lissabon kommer här:

 • Se till att ha bekväma skor för det blir mycket gående!
 • Tänk på att vara försiktig med värdesaker för det finns tyvärr många ficktjuvar, särskilt på ställen där många samlas
 • Pröva någon av de många eldrivna färgglada tuctuc-taxin som finns (hann vi inte med)
 • Åk spårvagn men tänk bara på om ni vill ta nr 28 att ni inte kliver på vid Largo Martim Moniz (första hållplatsen och långa köer)
 • Bara njut och gå gärna vilse i denna trivsamma stad