Reseblogg från Svartsö och Möja

Gösta och jag har under flera år tänkt att vi skulle båtluffa i Stockholms skärgård och äntligen blev det av!

Efter en hel del förarbete bestämde vi oss för att endast satsa på två öar denna gång och istället stanna 2 nätter på varje ställe.

De öar vi valde blev Svartsö och Möja. Båda öarna var relativt stora och det fanns både matvaruaffärer på båda ställena samt möjlighet att äta på restaurang. (På Svartsö öppet endast fred-söndageftermiddag  fr o m september).

Vår båtresa till Svartsö började vid Hasseludden söndagen den 3 september 2017.

Vårt första mål var Svartsö krog, vid Alsviks brygga, http://www.svartsokrog.se, prisad i White Guide. Där åt vi en lunch/middag på eftermiddagen. Fantastisk mat och ett mycket trevligt bemötande!

Svartsö krog hade också ett annorlunda boende. De hade tre Canvastält bara några meter från strandkanten inredda som typ lyxiga safaritält. Dessa kunde man boka med helpension. 2 000:-/person i dubbelrumstält.

Det finns också mer primitivt boende i Svartsö sjöbodar, http://svartsosjobodar.se

Därefter var det bara att traska de 4 km det var till vårt vandrarhem som låg vid Norra Svartsö brygga. Tungt med all packning i ryggsäcken och ovana ryggar men däremot var vägen dit väldigt omväxlande och vacker. Vi hittade också en genväg som gick utefter Storträsket. Där rastade vi och Gösta tog sig ett dopp. Halvt ofrivilligt eftersom det var snorhalt på berget där han gick i så plötsligt såg jag honom glida ner i vattnet utan möjlighet att hejda sig. Tur att han inte ramlade, då hade det kunnat gå illa!

Äntligen framme vid vårt vandrarhem! http://www.svartsonorra.se

På vandrarhemmet mötte oss Stina som visade oss tillrätta och gav oss tips på sevärdheter. Därefter blev vi ensamma gäster på hela stället. Det var ett mycket fräscht och välordnat ställe som varmt rekommenderas. C 200 m till stranden, en liten sandstrand med en nyligen iordningsställd rastplats där man kunde sitta och se solnedgången vid klart väder.

Frukost på altan

Tallskogsutsikten

 

Nästa dag ösregnade det så vi låg och läste och bara tog det lugnt efter frukost fram till 13-tiden därefter tog vi oss i kragen och bestämde oss för att trotsa vädergudarna och vandrade genom skogen på upptrampade stigar till Marsängen och därefter vidare till Alsvik, där vi hann in på lanthandeln innan den stängde för att köpa oss en kopp kaffe och litet godis.

På vår vandring stötte vi på denna enorma myrstack

IMG_1152

Därefter vandrade vi samma väg som gårdagens tillbaka till vårt vandrarhem där vi åt medhavd middag. Fortfarande de enda gästerna på stället.

Efter frukost dagen därpå kände vi oss redo för nästa tripp till Möja och Lotten som förestod vårt vandrarhem skjutsade oss till Skälviks brygga där vi tog en av Cinderellabåtarna (har hört att de slutat trafikera Stockholms skärgård nu!) till Berg på Möja.

I väntan på båten läste vi anslagstavlan och hittade detta

Kanske något för nästa år. Kul att det anordnas aktiviteter som ligger utanför den ordinarie verksamheten och när det inte heller är högsäsong.

Älskar att läsa anslagstavlor! Det säger så mycket om vad som händer i området

Stranden vid Skälsö brygga

Väl framme i Berg på Möja så tog vi oss till STF.s vandrarhem http://www.mojavandrarhem.se

och där välkomnades vi av Cesar som förestår vandrarhemmet. Han var väldigt trevlig och gav oss en mängd tips på aktiviteter och ”hemliga” pärlor att upptäcka. Cesar hade sina rötter på Möja sedan flera generationer och vi upptäckte ett gammalt fotografi där han var med och satt i sin farmorsfars knä 

Del av det fräscht inredda gemensamhetsutrymmet

Matsalsdelen

Tipsen vi fick av Cesar

  • Wikströms fiskrestaurang i Ramsmora (öppet helår)
  • Möja Värdshus (kolla öppettider)
  • Restaurang Pärlan (kolla öppettider)
  • Björndalens naturreservat
  • Badställe vid Saltvik
  • Badplats nedanför kyrkan, Klockarudden
  • Roland Svenssons Museum vid Ramsmora brygga

Här är de aktiviteter vi hann med och kan rekommendera:

  1. Wikströms fiskrestauranghttp://www.wikstromsfisk.se 

Fantastisk fiskrestaurang! Ägs av familjen Wikström där pappa Rune fiskar all fisk och mamma         Inga-Lill och dottern Stina (som vi träffade) tillagar fisken. Jag och Gösta kunde inte låta bli att äta två middagar där . Vi åt både torsk med potatis, smält smör och pepparrot, gudomligt! samt Stekt strömming med pressad potatis om än mer gudomligt! Vi prövade också Möja-toasten. De hade också ett stort utbud på Öl och Snaps (lokala spritsorter tillverkade av Långviks krydderi på Möja). Hit återvänder vi gärna!

Signalflaggor!

2. Björndalens naturreservat, missa inte denna naturvandring om ni är på Möja!

fantastisk renlav och busklav i förgrunden

3. Badstället vid Saltvik. En liten skylt på ett träd visar att det är här vi ska gå in.

Liten mysig badvik

Det här var vad vi hann med på Möja utan att stressa och det var en aspekt som var viktig för oss på vår skärgårdstur.

Efter dessa fyra händelserika och för själen vilsamma dagar återvände vi till Stockholm och verkligheten.

Det här är något vi verkligen kan rekommendera för den som känner för att ta det lugnt och bara vara.

Sverige är fantastiskt!