RESEBLOGG

Förhandsinformation

Jag och Gösta har länge tänkt på och haft en idé om att vi ville göra en längre resa tillsammans med våra barn och barnbarn. Tidpunkten för resan skulle vara över julhelgen 2013.

Resmålet skulle kunna vara Thailand, där vi tidigare varit och där även våra barn varit som backpackers. Gösta skulle också kunna tänka sig Burma men där kände jag att det kunde bli för avancerat när man skulle ha med sig barn.

De som skulle med på resan blev alltså; Jag och Gösta, våra 3 vuxna barn, våra barnbarn 6 år och 4 år samt en pojkvän. D v s sex vuxna och två barn.

Förberedelser och val av resmål

I början av augusti 2013 satte sig jag och vår yngsta dotter och började planera för resan och försökte hitta bästa resmål och resvägar, i första hand i Thailand, utifrån både mina, hennes och övriga syskons tidigare erfarenheter.

Efter ett antal timmar där vi räknat restid, byten, priser osv kom vi fram till att dit vi ville resa, Koh Pan Yang, Koh Tao, tog det för lång tid, eller var för krångligt för att resa med två små barn. Valde vi inrikesflyg blev det dessutom ganska dyrt så vi avslutade sökandet med en suck åtminstone från min sida.

 • Vår dotter däremot, sa bara, OK, då växlar vi om resmål till Mexico istället, Yucutanhalvön, där samtliga våra tjejer varit minst två gånger! Sagt och gjort vi tog nya tag och fortsatte vårt sökande. I första hand gällde det flygresan tur och retur.
 • Samtliga i gruppen skulle starta resan den 13/12 och delar av gruppen skulle resa hem till nyår och jag, Gösta och vår yngsta dotter skulle stanna till den 9/1-14.
 • Priset för flygresan för hela gruppen landade på c 7 500/person. (Barnens biljetter var billigare, men det var inte så stor prisskillnad).
 • Vi flög med American Airlines men från Helsingfors till New York var det Finn Air
 • Fortsatta förberedelser innebar att bestämma oss för vilka platser vi ville till på Yucutan-halvön och hur vi skulle bo. Eftersom det var högsäsong och helger kändes det tryggare att veta att boendet var ordnat i förväg fram till nyår då de flesta i gänget skulle vända hemåt.
 • Några diskussioner senare hade vi bestämt oss för att starta i Tulum, eller rättare sagt vid den sagolika stranden vid Tulum. 6 – 7 dgr, därefter 3 dgr i Playa del Carmen, där en av våra döttrar hade många trevliga minnen från den tiden hon var där, för minst 10 år sedan, och utan barn. Sista stället vi valde blev Isla Mujeres (kvinnornas ö) i 7 dgr, eftersom där hade våra döttrar varit och trivts mycket bra.
 • Boendet: Så billigt och bra som möjligt samt att vi inte skulle flytta runt för mycket eftersom vi hade barn med oss. Det var bara för oss (reseledarna) att sätta oss vid datorn och scanna av olika internetsidor, en bra sida är Hostelworld.com. Efter mycket letande och funderande hittade vi ett enkelt hotell i Cancun för första natten, Imperial Laguna. Ett ekologiskt boende i Tulum precis bredvid en oexploaterad Cenote för följande sex nätter, Tulum Cabanas Xbalamque. Tre nätter på Hotel Las Golondrinas i centrala Playa del Carmen och därefter sju nätter på Hotel Marcianito på Isla Mujeres.

 

Priserna för vårt boendet:

 • Imperial Laguna, Cancun: c 200 kr/dubbelrum
 • Tulum Cabanas Xbalamque:c360 kr/bungalow
 • Posada Lamar, Tulum: 1100 kr/bungalow för 4 vuxna och 2 barn (Terrass, loftvåning samt en fantastisk frukost)
 • Hotel Las Golondrinas,Playa del Carmen, c 400 kr/dubbelrum

Övriga förberedelser: Vaccineringar, kolla pass, visum till USA, eftersom vi mellanlandade där. Vaccineringar går att kolla upp på nätet och visumansökningarna gick också att ordna över nätet, men var noga med att se till att det är en officiell sida annars kan kostnaden bli mycket högre för visat!

TIPSRUTA

 • Starta tidigt med planeringen, minst 4 månader innan resan. Innebär billigare flyg, särskilt om ni valt att åka under högsäsong
 • När det gäller flygresan är vår erfarenhet hittills att det fungerar med flera stopp men att väntetiderna på de olika flygplatserna inte får bli för långa
 • Tänk på, särskilt om ni har barn med, att välja färre platser att stanna på och därmed bo fler nätter på varje ställe
 • Var noggrann med hur ni väljer boende. Glöm inte att titta på kommentarer från tidigare gäster (det missade vi i Tulum, men mer om det senare)
 • Om ni är en större grupp, som vi var, tänk på att man kan faktiskt göra olika saker ibland. Det är viktigt att komma ihåg att allt inte passar alla.

 

FRÅN ARLANDA TILL CANCUN, MEXICO

 • Vi som startade från Motala gav oss iväg redan kl 5 30 och flyget skulle gå 11 30. Viktigt att vara i god tid om något oförutsett inträffar.
 • Ja, det gjorde det! Strax efter vi passerat IKEA vid Kungens kurva vaknar lillflickan (4 år) och gallskriker. Efter en stund kunde vi konstatera att hon troligtvis drabbats av öroninflammation akut. Efter ett tag så tar Karin kontakt med Sjukvårdsupplysningen och fick tag i en helt underbar läkare som försökte lotsa oss till närmsta vårdcentral. Vi hade då passerat Stockholm och han följde vår resa på nätet och hittade en vårdcentral på Arlanda flygplats vid terminal 5 där vi lämnade Karin och Juni innan vi for till Benstockens långtidsparkering där vi lämnade bilen o tog bussen till vår terminal.
 • Väl vid terminalen inväntade vi Stockholms-gänget och Karin med sjukt barn. Läkaren på vårdcentralen avrådde från resa och vi stod i valet och kvalet om hur vi skulle göra.
 • Tillsammans valde vi att ta vårt första flyg som gick till Helsingfors och avgöra då om det inte fungerade med flyget (det är tryckluftsutjäm-ningen, som är problemet när det gäller barn). Vi gav Juni medicin och värktabletter samt näsdroppar innan avgången och höll tummarna!
 • Äntligen iväg och lillflickan verkade må hur bra som helst och hade inga besvär vare sig vid start eller landning och det fungerade bra resten av flygningen också.

 

 • TIPSRUTA
 • Boka långtidsparkering i god tid om ni reser under högsäsong. Bra med varmgaragetillägg sista dygnet om ni reser vintertid
 • Det finns både vårdcentral och apotek på Arlanda
 • När man reser med barn; väska med spel, leksaker och annat som de kan sysselsätta sig med
 • Res med Finnair! Airbus industrie A 333 Jet Finnair och boka drömplatserna i mitten på planet!

 

Från Helsingfors till New York med Finn Air cirka 9 tim med de bästa platser vi någonsin haft på ett flyg.

Stolarna var suveräna fanns ett läge för allt samt dessutom massage om man ville. Utrymmet var också väl tilltaget.

Vi hade inte särskilt bokat dessa platser och ingen extra avgift så det här är något man får undersöka mer hur man skall komma i åtnjutande av de här platserna.

Från New York till Cancun en ganska lång resa och ett halvsunkigt plan, American Airlines är inget att rekommendera!

Väl i Cancun sent på kvällen så tog vi en minibuss hela gänget till vårt hotell Imperial Laguna, Cancun, http://imperiallaguna,cancun. Hyfsat hotell för en övernattning.

Minibussen körde oss först till ett annat hotell men efter litet diskuterande så kom vi rätt till slut.

En karta över den del av Yucatanhalvön som vi besökte:

Morgonen därpå; Förväntansfulla Tulumsugna bleka svenskar tar taxi (tänk på att alltid bestämma pris för resan innan) till bussterminalen i Cancun för vidare färd mot Tulum, som vi läst så mycket om och där både Karin, Ida och Eva varit tidigare 100 Pesos/person enkel resa (60 kr).

Från busstationen i Tulum tog vi taxi igen till vårt lilla ekologiska boende längst bort mot Naturreservatet Punta Allen.

Vårt ställe hette Tulum Cabanas Xbalamque och där hade vi bokat 6 nätter.

Det var ett mycket enkelt ställe med ett antal hyddor utspridda i den djungelliknande naturen. En smal stig genom djungeln ledde till en Cenote där det låg några kajaker som man kunde låna om man ville. Till saken hörde att det bodde en krokodilmamma med sina två barn här också, men krokodilen var fredlig enligt ägaren!

Gösta utmanar ödet med en simtur

Vi andra tar kajaken för säkerhets skull

En liten hydda med två 140 cm breda sängar skulle bli 4 vuxna och två barns hem i en vecka!

Kändes inte helt bra och hur välvilliga vi än var till detta ekologiska lilla ställe så kände vi att litet mer bekvämt ville vi ha det särskilt eftersom vi hade barnen med oss också.

Det här stället passar mer för ungdomar och backpackers.

 

Två personer i gänget stannade här hela tiden eftersom de tyckte om stället och lugnet, men vi övriga hade sådan tur att vi hittade ett bättre boende för en familj på stranden och vi fick dessutom tillbaka pengarna vi betalt för det första boendet. Posada Lamar,http://posadalamar,tulum blev vårt Paradis på Tulums vita strand.

Fler boendeförslag:

Posada Margherita, som också har fantastisk mat

Piedraescandida med en egen liten strand där sköldpaddorna går upp och lägger ägg.

 

Det var ett mycket trevligt men ett dyrare alternativ.

 

 • TIPSRUTA
 • Var noggrann med att kolla upp ditt boende innan du bokar
 • Betala bara för första natten innan du vet att det fungerar
 • Ficklampor är ett måste vare sig man bor i djungeln eller någon annanstans i Tulum. Det finns bara elektricitet från 17 – 18-tiden på kvällen och fram till 4-5 på morgonen och då är det fortfarande mörkt
 • Om du åker taxi, bestäm alltid pris innan ni åker
 • Om man är en så stor grupp som vi var kan det vara idé att åka minibuss istället för flera taxibilar och buss. Betydligt enklare också
 • Tänk på att det är bättre/billigare att betala med pesos än dollar!

 

 

Följande dagar i Tulum var bra förutom att det regnade en hel del trots att det skulle vara torrperiod.

Fina restauranger bl a Posada Margherita, Casa Violetta, fiskrestaurang. Båda restaurangerna har även boende. För övrigt var det god mat på de flesta ställen.

Besöka Cenoter (underjordiska floder)

Snorkla med sköldpaddor i en vik vid Akumal. En bit därifrån fanns också en liten nationalpark (med avgift) där man kunde snorkla vid ett korallrev och titta på vackra fiskar.

Med vemod lämnade vi Posada Lamar vid Tulums fantastiska strand och tog en minibuss till

Playa del Carmen och vårt hotell mitt i stan, Las Golondrinas:

 

Fräscht mellanklasshotell med en liten innergård med planteringar och pool och våra tre dubbelrum låg precis vid poolen.

Frukosten var däremot ingen höjdare så vi försökte hitta andra ställen att äta frukost på.

 

Några ord om Playa del Carmen:

Detta ställe var inget för oss (Gösta och mig) och inget direkt för familjer med barn.

Alldeles för kommersiellt och kändes mer som ett festställe för ungdomar och alldeles för mycket folk på stranden.

Trevliga och vänliga människor överallt, god mat och billigare än i Tulum men vi längtade redan till Isla Mujeres (kvinnornas ö).

 

ISLA MUJERES (KVINNORNAS Ö)

 

Färjan från Cancun tar oss till Isla Mujeres,

30 min och 150 pesos/vuxen och 50 pesos/barn, enkel resa.

 

Den lilla huvudorten tornar upp sig framför oss med sprakande pastellfärgade hus och dörrar.

Det var en väldigt hemtrevlig och familjär stämning över staden.

Vårt boende var spartanskt men rent och snyggt (Hotel Marcianito)

På den stora gågatan/stadens turiststråk var det ganska fullt med folk men så fort man kom en bit därifrån så var det betydligt lugnare och där kunde man hitta små restauranger och affärer som var mer genuina.

Restauranger:

Gillar man fisk är ett besök på följande restauranger att rekommendera:

 • Cocktailira Picus ,Mininos eller Coperativa nere vid havet. På samma sida som färjan anländer. Väldigt enkla restauranger men med fantastiska fiskrätter, särskilt deras ceviches
 • Lallominas, som låg på en liten parallellgata till huvudstråket

 

Gillar man kötträtter så hittade vi en helt fantastisk restaurang ”Los fueguitos”, Av. Guerrero.

 

En liten restaurang med mer internationell prägel som vi vill rekommendera är Olivias men där måste man boka bord i god tid!

 

Frukostställe att rekommendera är

Mundaca med fantastisk frukost och färgglad inredning

 

Färdmedel på Isla Mujeres som varmt rekommenderas är att hyra små golfbilar för 600 kr/dag (max 40 km/tim)

Det finns en sköldpaddsfarm där det fanns mycket information om sköldpaddorna och hur man arbetade för att hindra utrotning bl a genom att bevaka de stränder där sköldpaddorna lägger ägg och ta hand om skadade sköldpaddor.

Det finns ett delfincentrum (mycket dyrt och något av en turistfälla) där man fick gå ner i olika bassänger i grupp och hälsa, klappa och pussa på delfinerna bl a.

Boende på Isla om man vill stanna längre tid blev vi tipsade om var Maria Leticia som hade smålägenheter för 40 USdollar  högsäsong/vecka och 30 USdollar  lågsäsong

Vi lämnade Isla Mujeres med saknad och hoppas på snart återseende!

 

Gösta och jag hyr en bil i mellanklassen på Cancuns flygplats för våra sista dagar i Mexico.

Pris 9 000 pesos (4500 kr) för 10 dgr med fria mil och full försäkring.

Vi styr vår kosa mot en stad vi hört mycket om, Valladolid. Vägen dit var minst sagt rak och ganska ödslig men då och då dök det

upp sådana här skyltar som ingav oss ett visst hopp om att nå bebyggd trakt.

Skylten under kyrkan betyder cenoter (de underjordiska sjöarna).

Vi hade fått tips om ett område med två cenoter i Dzitnup,som var väl värda att besöka. Dzitnup låg strax utanför Valladolid.

Zenoterna hette Samola och X´keken (56 pesos/pers/zenote).

Vi simmade runt i båda och den första var vi nästan ensamma.

En fantastisk känsla att simma i en underjordisk sjö bland en massa små svarta blinda fiskar och med solljuset som sipprade ner genom taket.

Tips: Kom så tidigt som möjligt om du vill ha cenoten för dig själv!

 

På hela Yucatán-halvön finns det många lämningar från Mayaindianerna.

Det mest berömda, största (och mest besökta) området heter Chichen Itza c 2 mil västerut från Valladolid.

Vi valde att besöka ett område som hette Ek Balam som är betydligt mindre, men mycket sevärd Maya-ruin

 

Valladolid var vårt nästa stopp

En stad med mycket fin arkitektur från spanska kolonialtiden (1700-talet).

Vi bodde på ett hotell i utkanten av stan

ECOTEL Quinta Regia, bokat genom Booking.com, mellanklasshotell med mycket dålig service, välbesökt av stora turistgrupper.

Alltså inget hotell vi rekommenderar!

 

Däremot hittade vi fantastiska boendepärlor vid en av våra promenader genom stan som var betydligt trevligare och i många fall billigare:

La Aurora Hotel Kolonial c 300-400 kr/natt/dubbelrum och Hotel Tunich Beh med samma priser

Båda hotellen ligger i den koloniala stadsdelen mycket vackert och stämningsfullt när skymningen sänker sig över staden

Den första kvällen hittade vi en liten uteservering

som serverade traktens specialitet, en korv som till konsistensen påminde om isterband, Longadisa, mycket god!

 

 

Valladolid är en stad väl värd att stanna till ett par dagar och om man vill bada så finns det en vacker Cenote som heter Zaci, välbesökt av lokalinnevånarna och med ett överkomligt inträde, 15 pesos, ett riktigt vattenhål !

 

 

Lämnade Valladolid för fortsatt färd mot de små kuststäderna Rio Lagartos och San Felipe högst upp på Yucatanhalvön.

Raka vägar men inte så välunderhållna som tidigare.

Rio Lagartos var en enkel fiskeby i utkanten av ett naturreservat. Där fanns mycket för den som var intresserad av fiske och man kunde även ta turer ut för att se rosa flamingos.

Vi reste vidare mot den litet större orten San Felipe med dess speciella byggnadsstil. Trä- eller stenhus i klara färger som såg ut att vara i något större än lekstugeformat, alltså inga hus byggda för nordbor.

Det var en trevlig liten stad med hamn och hamnpromenad. Huvudsaklig näring för denna stad är fiske och turism kring fiske och fågelskådning.

Flygfiskesäsong är mars – september

Fisket bedrivs i Mangroveträsken

Det fanns några små trevliga restauranger och ett litet hotell vid hamnen.

Hotel san Felipe de Jesus, 700 pesos för ett dubbelrum mot havet och med en liten terrass en trappa upp. Jättegulligt! Mycket bra fiskrestaurang dessutom!

 

Vi hade läst om en ö strax utanför San Felipe som var ett naturreservat med mycket fågelliv och orörda sandstränder. Där fanns det också mycket rosa flamingos.

För 100 Pesos tog vi en båt över till naturreservatet för att stanna två timmar, äta medhavd matsäck och vandra på de orörda sandstränderna och kanske ta oss ett dopp.

Matsäcken åt vi och vandra gjorde vi kring nästan hela ön men stränderna var fulla med skräp, mestadels plast som kommit utifrån havet men även skräp som människor lämnat kvar.

Det var en sorglig syn och man skäms verkligen över mänskligheten!

Något bad blev det inte utan vi ville tillbaka så snart som möjligt.

Vår båtguide var som tur var kvar på ön så han skjutsade oss tillbaka men tog en sväng runt ön så vi fick se flamingos (för 70 pesos extra).

Våra funderingar kring tillståndet på ön och vad man kan göra åt det var enligt oss enkla, konkreta åtgärder:

 • Soptunnor, som var täckta så inte fåglarna kunde dra ut skräpet
 • Toalettanordningar
 • Regelbunden städning av ön

 

Det skulle också göra ett fler turister skulle komma dit och det skulle också skapa fler arbetstillfällen.

Från San Felipe reste vi mot nya äventyr:

 

Holbox var en ö som vi hört mycket talas om. Den var också klassad som naturreservat och låg längst upp på Yucutanhalvön, precis där Mexicanska golfen och Karibiska havet möts.

Mexicanska golfens vatten är mer organiskt, vattnet är därför inte så kristallklart men däremot mycket fiskrikt och sanden har en mer grå ton

Karibiska havet är kristallklart, sanden är vit och mycket korallrev.

 

Vi tog färja över till Holbox från hamnstaden Chiquita. 50 pesos för dygnsparkering och 80 pesos/person för färjan. Vi beräknade att stanna där ett par timmar.

Och regnet det bara öste ner och dessutom blåste det en hel del så vår upplevelse av Holbox blev inte så positiv som vi hoppats.

Det såg trevligt och enkelt ut med avsaknad av stora hotellkomplex och det kommer säkert att så förbli eftersom stora delar av ön är naturreservat.

En rolig upplevelse var att på alla färjor vi åkt fanns det någon som underhöll, sjöng och spelade och på färjan från Holbox fick underhållaren med sig hela publiken och ett par ur publiken började också dansa, helt fantastiskt att se!

 

Färden gick vidare och nu åter till vårt älskade Tulum (stranden vid Boca Paila).

 

 

Det var nu lördag den 4/1-14

Mycket svårt att få hotellrum om man inte ville bo väldigt lyxigt.

Lyckades få ett litet rum med dusch för 150 dollar/natt (c 1000 kr) på ett hotell som hette Amsala

Det hotellet, precis som många andra utmed stranden hade grupper som kom dit på hälsoveckor, träningspass och hälsosam kost. Det var i huvudsak unga och i de flesta fall, redan vältränade amerikaner.

Våra sista nätter tillbringade vi på vårt älskade Posada Lamar.

 

Vi besökte också Mayaruinerna i Tulum. De var faktiskt ett fantastiskt område väl värt ett besök

Mayaruinen låg precis vid havet och till höger om ruinen fanns en sandstrand som sträckte sig bort mot Boca Paila.

Vid den sandstranden låg 5-6 små hotell som vi inte upptäckt tidigare och som tydligen var några av de första som byggts.

Numera får inget mer byggas där! Naturreservat!

 

Hotell att rekommendera där är:

Diamante-K Hotel Tulum-Mexico, 1 200 pesos för en bungalow precis vid den privata lilla stranden.

De hade också en trevlig restaurang

Ett annat tips är att besöka Punta Allen, som är ett Naturreservat strax söder om Tulum.

Där kan man snorkla, paddla i mangroveträsk, se krokodiler och andra vilda djur i deras naturliga miljö.

Det är en fiskeby som man kan nå endast med jeep som man antingen hyr själv eller tar sig dit med guide.

 

Här slutar vår Mexicoresa för denna gång!

Sista tipsrutan:

·        Alltid! Ta kontakt med andra, antingen infödda eller andra resenärer för att få tips om ställen att besöka

·        Om ni inte har möjlighet att hyra bil men vill ta er runt på egen hand så finns det flera stora bussbolag som man kan använda sig av

·        Om ni hyr bil så se till att ni parkerar lagligt, annars kan ni bli av med registreringsskylten (den lokala polisen tar den) och det kan stå er dyrt!

·        Undvik turistfällor som Delfinparker, Xplor Xcaret osv eller var medvetna om att det inte är riktiga Mexico

·        Tag det lugnt och njut

·        Om ni har möjlighet res under andra tider än just kring storhelger

·        När ni bokar boende, så boka inte alla nätter på en gång för ni kanske hittar annat boende lokalt, när ni kommer fram, som är både bättre och billigare!

Typiska dödskallefigurer och en bild från vår sista kväll i Tulum, då det både var kallt och regnade.