Vi tog oss till Arlanda för vidare färd mot Zanzibar på olika sätt. Gösta  Karin och två av våra barnbarn tog bil från Motala kl 10 00 (Flyget gick 17 20) Det gäller att vara i god tid!

Ida tog Arlanda express 14 30 och jag, Eva o vårt minsta barnbarn tog taxi från Orminge, Nacka (650 kr)

Avresa mot Tanzania och vår första destination Zanzibar.

Dagarna innan har varit bråda. Är allt klart?!? packning vaccineringar och övrigt bl a badskor. I vår grupp har resfebern spridit sig men nu far vi mot fjärran okända trakter.

Vi flyger med KLM o deras samarbetspartner Kenya airlines.

Flyget försenat en timme i Amsterdam pga att flygledarna missat vår avgång!

Kom till Nairobi kl 07 05 och blev litet stressade eftersom vårt anslutningsflyg till Zanzibar skulle avgå kl 08 15 och vi inte lyckats få ut våra boardingpass.

En kö vid disken där vi skulle få våra biljetter och framför oss stod en familj på 10 personer som missat sitt anslutningsflyg pga förseningen. Allt var kaos och det slutade med att vi sprang i panik mot gaten och där blev 6 av den andra familjens familjemedlemmar påsläppta på planet som vi skulle åkt med. Vi hade ju inga boardingpass! Planet var dessutom överbokat?!?

Efter mycket ilska och argumenterande så fick vi till slut ge oss och våra döttrar fick igenom att vi skulle få komma till ett hotell i Nairobi under dagen eftersom vårt nya flyg inte gick förrän kl 19 samma kväll.

Några boardingpass lyckades vi inte heller få utskrivet men många löften om att det skulle ordna sig och att vi skulle kunna lämna flygplatsen ändå. Flera passagerare från vårt Amsterdamflight fick också komma till samma hotell. Det tog nästan en timme att komma dit i Nairobitrafiken. Där åt vi sen lunch och hann vila c 45 min innan det bar av tillbaka till flygplatsen.

Där började samma procedur igen och våra tjejer fick förklara gång på gång vad som hänt tidigare. Det kändes nästan hopplöst men tillslut skrev personalen ut boardingpass åt oss. Men därefter började hon prata om vaccinering mot Gula febern men som tur var hade både jag och Eva läst på om detta och att det inte behövdes något sådant för att komma in i Tanzania från Kenya.

Lärdomar:

 • Åk aldrig utan boardingpass ända fram till slutdestinationen när du kör multibiljett
 • Ha alltid kopior på dina ursprungliga biljetter så du kan bevisa din resväg! Det hade vi som tur var!
 • Var envis och ge dig inte!
 • Välj kanske ett flyg som inte går över Nairobi!

 

Äntligen kom vi på planet till Zanzibar nästan 12 timmar senare än vi hade tänkt oss. Planet var halvfullt trots att de tidigare meddelat några andra passagerare att de inte skulle få plats????

Som tur var så stod de också på sig och fick plats alla tre.

Barnen har under hela tiden varit lugna utom just precis när vi fick veta att vi inte kommit med vårt ursprungliga flyg p g a att andra personer fick våra platser.

När vi landat på Zanzibar var det dags för att fylla i papper för visumansökan och det gick bra trots att vi var dödströtta och en av personalen hjälpte till med ifyllandet.

Dags för hämtning av bagaget och det enda som fattades var ett av specialbagaget. Bilbarnstolen, som var fylld med badskor, kaftaner och riskakor till vårt glutenintoleranta barnbarn!. Dags för nästa ifyllningsprocedur angående borttappat bagage, omständligt till tusen. Eva, hennes dotter (1,5 år) samt jag fick sitta med till det var klart.

Därefter äntligen på väg mot vårt hus tillsammans med Hassan, vår chaufför. Han bjöd på bananer och efter drygt en timme klev vi ut i mörker utanför huset.

Vår kock väntade på oss med en försenad middag när vi ställt in bagaget i våra rum.

Huset var enormt!

Nästa dag vaknade vi till sol och kunde också konstatera att vårt hus låg på stranden i byn Jambiani. Helt fantastiskt vackert! Villa Biba – the house on the beach! Bokat genom

http://www.homeaway.se

Vår första dag gick i lugnets tecken. Bara njuta och lära känna de närmaste omgivningarna.

Vi åt lunch på en närliggande restaurang på stranden, Stone House, som ägs av en familj från Jambiani.  All mat lagas från grunden och deras samosas är supergoda! En av ägarna bor i Sverige och han och hans fru kommer ner några månader om året och hjälper till

http://www.stonehouse-zanzibar.com

bartendern och en av ägarna till Stone House

Tredje kvällen hade vi barbecuefest på skaldjur o fisk som vår kock ordnade. Det var mycket uppskattat!

Fjärde dagen tog vi en heldagsutflykt till norra delen av ön tillsammans med Hassan, vår chaufför. Vi besökte den omtalade stranden Nungwi, omnämnd som en av de vackraste stränderna på Zanzibar. Först var vi på ett akvarium för sköldpaddor. Det var ett projekt för att rädda vattensköldpaddor som startades på 90-talet i Nungwi village och också fick medel från staten för detta. Det var mycket intressant. Bl a så fick fiskare som hade fått sköldpaddor i sina nät betalt när de lämnade in dem till centret o på så sätt kunde de komma hem till sina familjer med en inkomst som inte byggde på att sälja sköldpaddsskal till den illegala handeln med sköldpaddor.

Vår sköldpaddsguide

Därefter åkte vi till den del av stranden där de flesta turister befann sig. Där hade det byggts upp restauranger, små hotell och affärer.

Vi åt på en trevlig italiensk restaurang Mama Mia med stenugnsbakade pizzor, den har också en Facebooksida: Mama Mia – Zanzibar. Gå gärna in där om ni är intresserade eller

http://www.mamamiazanzibar.com

Nungwistranden med MamaMia i bakgrunden

Nungwistranden

Vattnet var azurblått och varmt såklart men ganska stora vågor. Här fanns det också en hel del försäljare som gick på stranden.

På hemvägen lekte vi en rolig lek där vi skulle säga olika egenskaper som sedan skulle symboliseras av ett djur. Exvis ”det tystaste djuret” = Tiger. Det djur som stjäl en bokstav = Snoken osv. Det här uppskattades av både de vuxna och barnen.

Väl hemma igen blev det kyckling till middag och snickers till efterrätt.

 Vår terrass i Jambiani

en av väggmålningarna i Villa Biba, Jambiani

 

Om du vill uppleva det mest genuina på Zanzibar och samtidigt få sol och bad så är Jambiani strand och by verkligen att rekommendera. Här finns det små restauranger och bungalowställen på stranden och i byn kan du gå runt och och där finns några små butiker där du kan köpa det nödvändigaste. Försäljare på stranden är också väldigt få. Här kan du verkligen njuta av livet.

Det är stor skillnad på ebb och flod här och när det är ebb så kunde vi se hur familjer var ute och plockade sin odlade tång på sina små odlingslotter. Tången torkades och såldes till fabriker där det gjordes tvål och skönhetskrämer av den.

Tips och råd när du/ni reser med små barn

 • Ingen mening att ta med bilbarnstol till mindre barn. Om det mot förmodan finns säkerhetsbälten så är det i de flesta fall tvåpunktsbälten.
 • Tygblöjor bra alternativ till resväska full med blöjor.
 • Badbyxa för baby passar också med tygblöja i när den ordinarie ytterbyxan behöver tvättas
 • Klämmisar och ersättning är bra att ha med samt flera nappflaskor så ni alltid har färskt vatten med er.
 • Alltid vatten med sig
 • Solhatt, solcreme, heltäckande baddräkt
 • För övrigt låt barnet äta det som serveras
 • Bärsele är bra vid bilfärder, safariturer, kortare transporter osv. Först säkerhetsbälte om det finns, därefter koppla på bärselen och sätt i barnet.
 • Vi hade sulky med oss med myggnät. Den hade vi stor nytta av vid många tillfällen exvis på kvällarna när vi satt på någon strandrestaurang så vårt lilla barnbarn kunde sova i den
 • Om ni har möjlighet försök få en barnsäng (Babycot) på boendet

 

Boende på Jambiani beach

Det finns många ställen att bo på både enklare och litet mer lyxigt. Vi hittade två ställen med pool där det ena ägdes av ett italienskt par, The Loop Beach Resort

 

http://www.loopbeachresort.com

Det var mycket trevligt och hade hyfsade priser på rummen, mellan 50 och 65 US dollar/rum men dyrare runt jul- och nyår. Det fanns ett annat resort precis vid piren som var mycket dyrt och inte alls lika trevligt.

Ett alternativ om du vill ha pool ibland är att ta en kaffe eller något annat att dricka vid dessa ställen så får du utnyttja poolen men inte behöva bo där!

 

Här är några boendetips ändå:

 • Villa Biba för sällskap upp till 12 personer genom HomeAway (6 dgr högsäsong 13 000 Sv kr, US dollar ?)
 • Stone House, litet familjeägt (Jambianifamilj) ställe med 8 rum. Priser från 50 US dollar/natt. Mycket prisvärt! En av ägarna bor och jobbar som lärare i Sverige men kommer ner och hjälper till under högsäsongen.
 • http://www.stonehouse-zanzibar.com
 • The Loop Beach Resort med pool (kan bl a bokas genom Booking.com) eller direkt
 •  http://www.theloopzanzibar.com

 

Restauranger:

Ett måste tyckte i alla fall vår familj var restaurangen

The Rock,

http://www.therockrestaurantzanzibar.com

En liten restaurang som låg på en klippa en bit ut i vattnet. Du får ta båt ut och vandra tillbaka i sanden när det är ebb.

The Rock

På väg till The Rock

God mat och högre priser än på andra ställen men verkligen värt det för den fantastiska miljön.

För övrigt är det bra standard på maten på de flesta ställen. Kyckling, vegetariska rätter och sea-food fungerar bra. Kötträtter kanske inte är hör till Tanzanias specialiteter.

Litet fler bilder från vår fina Jambianistrand

vårt yngsta barnbarn omgärdat av nyfikna underbara ungar

Den lilla mysiga restaurangen ute på piren

 

Populär utdelning av fotboll skänkt av Team Sportia i Motala, tack Peter och Peder! http://www,teamsportia.se

avspark

Stone Town, Zanzibars huvudstad

Boende:

Jafferij Hotel and Spa,

http://www.jafferijhotelandspa.net

mitt i Stone Town bland dess myllrande trånga gränder var som klippt och skuren ur Tusen och en natt. Ett palats som nu var omgjort till designhotell där varje rum hade sin egen prägel. Helt fantastiskt vackert. Vi hade tre rum varav det största var som en hel våning med sovrum, vardagsrum med badkar i mitten samt en ute-terrass med dubbeldusch och utsikt mot hamnen.

 

Några interiörbilder från Jafferij House som ändå inte fullt ut ger betraktaren den känsla av att vara förflyttad till sagans värld.

Prisklass: Vi betalade mellan 700 och 1000 kr/ dubbelrum, högsäsong, billigt tyckte vi iallafall!

Här tillbringade vi två dagar och som hela vårt ressällskap diskuterade kunde vi stannat åtminstone två dagar till för att lära känna staden och dess själ på ett bättre sätt!

Jafferij Hotel hade också en takterass med restaurang där vi åt flera av våra måltider under våra två dagar i Stone Town.

Utsikt från Jafferijs takterass mot hamnen

Några bilder från Stone Town och också en affär med hantverk från ett kvinnokooperativ

 

Att göra i Stone Town:

 • Vandra i de små trånga gränderna och upptäck staden
 • Shoppa
 • Museer
 • Äta på kvällsmarknaden i hamnen, en varning bara! Tag reda på vad det du beställer kostar innan så att du inte får en chock! Lobsterspett är jättedyrt fick vi erfara
 • Bo på Jafferij Hotel and Spa
 • Bada i poolen på ???? Hotel om du bara beställer något att dricka

 

På väg mot nästa äventyr

Julaftonsmorgonen i Stone Town reste vi vidare till Tanzanias fastland, närmare bestämt till Saadani Nationalpark.

Nu får ni läsa vidare på nästa blogg som handlar om Tanzania och vår safaritrip

Nu blir ni nyfikna, va?