Mar Menor och Costa Calida är en av Spaniens okända pärlor

Området kring Mar Menor kallas Costa Calida och består av en hel del gamla fiskebyar.Det här området har lockat mig under flera år och först i år i oktober så reste vi hit Gösta och jag för att lära känna Mar Menor.

Los Alcazares (den största och livaktigaste f d fiskebyn som sedan 40 år tillbaka har statusen stad)

Vi hade drygt tre veckor på oss och startade med 5 dagar i den gamla delen av Los Alcazares

Vi bodde på en liten gågata precis ovanför stranden och med livlig kommers och flera kafeer nedanför oss.

Samt en fantastiskt fin Muralmålning (staden har också en hel del andra fina muralmålningar)

Vi besökte också den berömda restaurangen L´Encarnation. Det är både hotell och restaurang. Ser ut att vara ett före detta kurhotell från sekelskiftet, alltså tidigt 1900-tal. Fantastiskt vacker innergård och och entre samt om man är om sig och kring sig så kan man köpa drinkar och öl på Happy Hour-tiden.

 Efter dessa 5 dagar med sol och bad samt vandringar mestadels i den gamla delen av staden fortsatte vi ner till den lilla byn Nietos.

Los Nietos

En mycket sömnig lillasyster till Los Alcazares. Några få restauranger öppna och väldigt lugnt iallafall vid den här tiden på året.

Det fanns en lång strandpromenad och sandstränder men inte i klass med Alcazares.

Flera av husen var fint dekorerade med keramik

Här fanns inte mycket att göra mer än ta det lugnt som inte är vår melodi. Det fanns ett lokaltåg som på 30 minuter tog oss till den historiskt intressanta staden Cartagena med sin gamla historia från Romartiden.

Cartagena

Cartagena har fått sitt namn från moderstaden Karthago och staden var en del av det romerska riket. Trevlig stad med en ringmur kring den gamla delen och man kan ta en hiss upp till en utsiktsplats och en vacker park. Från denna utsiktsplats kan man se den gamla romerska teatern. I hamnen finns flera fina restauranger där du kan äta den berömda fiskgrytan Caldero och dricka något av deras lokala viner. Tag ock gärna en avec som heter Asiatico.

Den romerska teatern

La Manga (det betyder ärm på spanska)

Vi tog också en tur ut på den 20 km långa landtungan som går ut i Medelhavet och bildar lagunen Mar Menor.  Mar Menor är i snitt c 7 meter djupt på insidan vilket gör att vattentemperaturen är badvänlig året om. Vattnet har också en högre salthalt än Medelhavet och det sägs att det är bra för hälsan.

La Mangas bebyggelse består i huvudsak av höghusbebyggelse och stora komplex med semesterbostäder. Det var inget som lockade oss men däremot var stränderna mot Medelhavet långa och vackra. Vattnet var kallare och vildare vågor än de vi är vana vid i Mar Menor.

I slutet av den långa landtungan finns det en mycket gammal och brant stenbro. Det känns riktigt otäckt att åka över den som att bilen skulle kunna tippa över.

Puente de la Risa

Övriga spännande platser att besöka i detta område även kallat Costa Calida

Staden Elche  (även kallad Alicantes lillasyster)

En vacker liten stad med många sevärdheter både historiska och när det gäller parker. Staden har Europas största palmlunder och många av dessa palmer är över 1000 år gamla. De är också utsedda år 2000 till ett världsarv.

Den botaniska trädgården Huerta del Cura är fantastisk och får absolut inte missas. Där kan du/ni tillbringa många timmar med att vandra runt mellan de olika dammarna och träden och kanske slå er ner på någon bänk och beundra de vackra mandarinänderna som är helt orädda för människor.

Staden är också full av små trevliga butiker, kafeer och restauranger. Ett besök i den mäktiga kyrkan Basilica de Santa Maria

en gatubild

Boende: Vi bodde på Hotel Jardin Milenio, mycket trevligt hotell med pool och en suverän frukost. Hotellet låg precis utanför statskärnan och det tog knappt tio minuter att promenera in dit.

Cabo de Palos

Den lilla fiskebyn Cabo de Palos

Cabo de Palos är verkligen värt ett besök. I hamnen finns många restauranter och kafeer och vandra utefter havet fram till fyren. Tycker man om att dyka så är det här stället verkligen ett eldorado. Tidigt på morgnarna kan man också se när fiskebåtarna kommer in med sina fångster av alla olika sorters fiskar.

Restaurangbesök i Cabo de Palos hamn

På väg till fyren

El Berro, Bajo El Cejo (hotelbajoelcejo på Instagram)

Eftersom området kring Mar Menor och Murcia också består av flera nationalparker uppe bland bergen så beslöt vi oss för att besöka ett sådant område 3-4 dagar.

Vi valde området runt den lilla byn El Berro i utkanten av nationalparken Sierra Espuna.

Vi valde också det vill jag lova det bästa hotellet i området och ett av de finaste hotell vi  bott på: Bajo el Cejo (Under ögonbrynet)

Hotellet låg under ett klipputsprång som liknade ett ögonbryn. Detta lilla familjeägda hotell hade allt man kunde drömma om. En frukost som var överväldigande med ägg från egna höns, eget bakat bröd, frukt från deras fruktträdgård, lokala ostar, egengjord youghurt och mysli samt en också juice gjord av deras frukter.

första frukosten

Varje kväll serverade de också en femrätters middag kl 20 30. Den får man inte missa anser vi efter att tre kvällar i rad blivit serverade de mest delikata och raffinerade rätter vi sett.

Här ovan ser ni några av rätterna vi blev serverade

Den lilla byn El Berro hade också två små restauranger varav vi besökte en av dem första dagen. Gott och billigt!

På hotellet fanns också en jättefin pool och också hör och häpna en bastu med tillhörande solarium.Väldigt skönt för besökande vandrare att koppla av vid poolen och kanske också besöka bastun.

ute på vandring

Gösta skriver dagbok vid poolen

Efter tre och en halv dags besök i El Berro och några kortare vandringar återvände vi till ”brottsplatsen” Los Alcazares för fem dagar i en lägenhet precis vid stranden. Hyrd genom Airbnb.

Här kommer en kort sammanfattning med våra tips för en lyckad semester i detta område:

  • Los Alcazares
  • La Manga
  • Cabo de Palos
  • Cartagena
  • Elche
  • El Berro med boende på Bajo el Cejo
  • Fixa boende genom Booking.com, Airbnb eller Hotels.com men leta även direkt på de olika hotellens egna hemsidor
  • Flyg, vi flög med Norwegians direktflyg till Alicante

Vill bara upprepa att den här delen av Spanska kusten just vid Mar Menor är inte så välkänt bland svenskar trots det milda klimatet och den behagliga badtemeraturen, mellan 25-28 grader + i oktober och i skrivande stund, 13 december i Sverige, är det runt 18 – 20 grader varmt i skuggan.

Kostnadsläget är också lägre än i de mer välkända turistorterna.