Häst och vagnsemester med barn på Irland

Vi har länge haft en önskan om att än en gång uppleva ett liknande äventyr som vår fantastiska Heste- och vagnsemester på Samsö för sju år sedan, se var reseblogg, med ett av våra barnbarn som då var sex år.

Jag har sökt med ljus och lykta efter något liknande flera år och för ett par månader så dök plötsligt detta upp

Inte i Sverige eller Danmark utan på den gröna ön Irland. Jag blev helt tagen av deras spännande och annorlunda upplevelseaktiviteter.

Nu är vi på gång taggade som sjutton så beger vi oss till Arlanda för vidare transport till Irland och okända äventyr tillsammans med ett annat av våra barnbarn som nu var sju år.

Som vanligt, när vårt flyg går tidigt på förmiddagen tar vi in på Connect Hotel på Arlanda

http://connecthotels.se

Prisvärt och serviceinriktat litet hotell som också erbjuder långtidsparkering för ett bra pris.

Dublin

Första pubbesöket nära vårt hotell

Den puben serverade bara öl, ingen mat, men trevlig såg den ut iallafall.

Vi vandrade vidare för ett mål mat.

Hotellet vi bodde på hette Clayton Hotel Cardiff Lane, bokat genom http://www.hotels.com .Det låg ganska centralt bredvid en av de stora IT-jättarna Google och valdes för att de hade pool. Såg jättetjusigt ut på bilderna men var mer som en kommunal simhall visade det sig och bubbelpoolen fick inga barn bada i tyvärr. Dyrt och tråkigt hotell.

Dag 2

Inleddes med att jag bokat Hop on Hop off-tickets på nätet så vi fick möjlighet att upptäcka Dublins pärlor.

Vi besökte  ett fantastiskt museum, Dublinia, A living history of Viking and Medieval Dublin

http://Dublinia

Ett interaktivt och spännande museum som vårt barnbarn verkligen uppskattade. Tipset hittade jag på nätet på något som heter http://www.hellotickets.se

Middag på en närliggande pub, ”Kennedy’s Station’, där Oscar Wilde fick sitt första jobb när han var 14 år sägs det. Jätte god mat och givetvis Guiness och cocacola för vårt barnbarn.

Dag 3

Vi blir upphämtade av en taxichaufför kl 13 och skjutsade till Cliffmans farm med ett stopp för inhandling av förnödenheter för de närmaste 3 dagarna. i priset ingick inte någon mat så förnödenheter till 3 frukostar,2 middagar( 3:e dagen åt vi middag på en lokal pub) och 3 luncher måste inhandlas och inte att glömma Marshmallow som skulle grillas någon av kvällarna.

Clissmans Horse and Wagon

första mötet med vår häst, en Irish Cob

Efter mötet med hästarna så blev vi visade vår vagn, en vagn som var en moderniserad version av de vagnar resandefolket på Irland färdades i.

Vår vagn

Irländska resandefolk vid sin vagn 1954

Hur skulle vi få plats?!?

Tur att vi bara hade handbagage med oss! Vi fick också möjlighet att använda 2 st frysväskor för våra färskvaror. Det är bara att anpassa sig till en komfort mer likt friluftsliv. Vi hade gaskök med 2 plattor och gasljus som belysning. Toaletter och duschar fanns c 100-150 m från vår vagn.

Efter första natten började vi känna oss hemma och anpassade oss till omständigheterna.

Dag 4 (vår första dag med häst- och vagn)

Samling kl 10 00 för genomgång av vår dag och också hur vi skulle sela på hästen och hur vi skulle ta hand om vår tilldelade häst.

Det var mycket att ta in, hur skulle vi kunna komma ihåg allt detta. Som tur var så fick besättningen på de fyra ekipagen som skulle iväg hjälp med alla moment.

Nu var vårt barnbarn och vi taggade till tänderna men vi (mormor och morfar var väl lite oroliga iallafall).

Äntligen på väg!

Efter att vi med mycket hjälp från en av dessa fantastiska hästskötare kom iväg på vår första tur med en karta i ena handen och tyglarna i den andra så kändes det som om vi aldrig gjort något annat

Det var en spännande tur genom en grönskande natur på smala vägar med en hel del biltrafik att handskas med, men det gick bra och efter ett tag blev vi mer vana och vågade låta Paddy trava istället för att skritta. Även vårt barnbarn fick hålla i tömmarna.

Efter c 3, 5 timmar återkom vi till farmen där vi blev emottagna av en av hästskötarna som hjälpte oss att sela av Paddy för att hon skulle få lite hästgodis och en välbehövlig dusch.

Efter dusch och torkning fick vi eller rättare sagt vårt 7-åriga barnbarn under överinseende låta Paddy komma ut i hagen till sina  kompisar

Dag 4 avslutades med Marshmallow grillning i regn och blåst. Det gick åt många vedträn och tändstickor men det var det värt!

Dag 5

Andra dagen vi skulle ut med häst och vagn blev det en annan och längre rutt.

När vi med hjälp av en av de trevliga hästskötarna fått ordning på alla remmar och spänt för Paddy så bar det av med en ny karta i handen, åtminstone första delen av färden. När vi stannade för en kort paus för att se var vi befann oss enligt kartan så upptäckte vi att den på något besynnerlig sätt hade försvunnit.

Vi blev litet skärrade, för på kartan stod ju också numret vi skulle ringa om något hände?!? Jag hade för mig vilken väg vi skulle ta oss tillbaka men blev osäker när vi kom till ett ställe där vägen delade sig.

Stannade Paddy och tog oss en funderare, släppte på tyglarna och lät vår fina häst välja väg, det var nog inte första gången han hade lunkat den här vägen. Efter ett tag så såg vi också lämningar av någon häst som gått där tidigare och det stillade vår oro.

IMG_1106

Denna tur tog oss också genom en vidunderligt vacker natur i ett tempo som gjorde gott för både själ och hjärta. Väl hemma så upprepades samma procedur. Sela av Paddy och låta honom få extra godis och sedan bli duschad och torkad och förd till hagen av vårt stolta barnbarn.

Denna fina arbetshäst, Irish Cob, drog alltså vår vagn som vägde 500 kg samt vår tyngd flera timmar om dagen. Vid längre uppförsbackar så gick en av oss vuxna av och ledde Paddy för att underlätta för honom.Paddy hade också en egenhet som inte någon av de andra hästarna hade. När han kom ut i hagen nyduschad och glad så rullade han sig ett par gånger i gräset.

IMG_1093

Denna kväll tog vi taxi in till Laraghs pub och hotell, Lynham´s Hotel, för middag och givetvis en Guiness

Dag 6

Vår sista dag på Clissman Horse and Wagons, det kändes lite vemodigt att lämna detta ställe. Jag och vårt barnbarn gick runt och tog avsked av hästarna och hälsade på en av åsnorna som just nu inte var ute på tur.

Vid 2-tiden hämtades vi för avfärd till Rathrum där vi skulle ta tåget tillbaka till Dublin

 

Det var bara att säga hej då till detta oförglömliga äventyr på Clissmans häftiga farm tillsammans med ett av våra barnbarn.

Från Rathrum till Dublin tog det ungefär 50 minuter och där tog vi taxi till hotellet Buswells Hotels in the heart of Dublin http://www.buswells.ie

Ett old fashion hotell men väldigt uppdaterat. Både hotellet och restaurangen kan vi varmt rekommendera.

Dag 7 (vår sista dag på Irland)

Vi hade valt att ta en direktbuss till flygplatsen därför att hållplatsen låg nära vårt hotell. Bussen skulle avgå 07:06 så vi var där c 30 minuter innan avfärd. Där stod vi tillsammans med en okänd man som också skulle till flygplatsen.

Vår väntan blev lång och buss efter buss körde förbi oss men inte flygbussen. När vi stått i över en timme utan att bussen kom gav vår okände medresenär upp och vandrade vidare mot okända äventyr.

När jag försökte kolla vad som hänt med den försvunna bussen så uppenbarade sig den äntligen o8:26! Det fanns ett tiotal platser kvar på bussen men vid nästa stopp var det flera av de som skulle med på bussen som inte fick plats.

Vi hann till flygplatsen och det var ingen kö så allt gick väl denna gång.

Efter vår vecka på Irland med Häst- och vagnäventyret som huvudingrediens så har vi en del tips som vi gärna delar med oss av.

TIPS:

  • Besöket på Clissmans Horse and Wagons kan vara en del av ett längre besök på Irland. (För oss blev det ju inte så denna gång tyvärr)
  • Det kan vara bra att ha med sig egen eller hyrd bil till Clissmans för att exempelvis kunna göra andra utflykter efter Häst- och vagnturen
  • Ta med sig kryddor och annat som en behöver som smakförstärkare
  • Regnkläder, stövlar och varma kläder ett måste
  • Ett glatt humör och en viss vana vid enklare friluftsliv är nödvändigt
  • Dublinia i Dublin, ett spännande interaktivt museum
  • Buswells Hotel
  • Tag taxi till flygplatsen om ni inte har hyrbil!
  • Sista tipset! Tveka inte att kasta er ut på detta äventyr som blir ett minne för livet